El ministre francès d'Exteriors, Jean-Yves Le Drian, ha parlat aquest dissabte amb el seu homòleg marroquí, Naser Burita, per tal d'ajudar a fer que torni el diàleg amb Espanya, després dels incidents "totalment lamentables" que s'han produït amb l'arribada massiva de migrants a Ceuta aquesta setmana.
"Hi ha una relació molt complicada entre Espanya i el Marroc i espero que es pugui restablir com més aviat millor perquè fins ara sobre la qüestió de la immigració hi havia una relació més aviat positiva", ha assenyalat aquest diumenge Le Drian en una entrevista radiotelevisada per RTL i LCI. En aquest sentit, el diplomàtic ha expressat el seu oferiment a contribuir per fer-ho possible i ha explicat la seva conversa amb Burita.
França vol canviar la política migratòria de la UE
Més enllà d'aquest episodi de tensió diplomàtica, per a Le Drian el que ha passat a Ceuta aquesta setmana mostra "de manera molt forta, molt espectacular" la necessitat que la Unió Europea ajust seva política migratòria, ja que considera que no funciona. Per aquest motiu, França té intenció d'aprofitar la seva presidència de la UE, que comença l'1 de gener de 2022, per tirar endavant el pacte sobre l'asil i la immigració.
La seva proposta es basa a fer que als països d'entrada de migrants, que són principalment Espanya, Itàlia, Malta o Grècia, es dugui a terme un "filtratge" entre les persones susceptibles de beneficiar-se del dret d'asil a Europa i la resta de "els que venen de forma irregular" que, consideren, hauran de ser expulsats als seus països d'origen.
En concret, "els països de primera entrada han de ser els llocs de filtratge per identificar uns i altres, cosa que no es fa prou, i per això a França vam rebre migrants arribats de forma irregular des d'Espanya o Itàlia", ha assenyalat.
En definitiva, tal com ha insistit el ministre,"només els que tenen dret a l'asil poden entrar", mentre que els altres "hauran de ser repatriats als seus països".
Controls d'identitat a França
Per intentar contenir aquestes entrades, França va decidir la tardor passada restablir els controls sistemàtics d'identitat a les fronteres amb els altres països de la UE, i en particular en les terrestres amb Espanya i Itàlia. Així, es va duplicar el nombre d'agents dedicats a aquests controls, un fet que va tenir com a resultat que, en el que portem de 2021, s'han duplicat també les expulsions a Espanya de persones sense papers que havien intentat entrar a França, si es compara amb el mateix període de 2020.
El ministre francès ha insistit en el fet que "Europa ha de dotar-se d'una veritable política migratòria" i "això vol dir que ha d'haver-hi una solidaritat entre els diferents països" membres cap als quals hauran d'organitzar el filtratge".
Promoure la revolució demogràfica
"En paral·lel -ha afegit- cal un esforç" per al desenvolupament dels països d'origen. Una idea que ha il·lustrat fent notar que alguns com Níger encara no han fet la seva revolució demogràfica, la qual cosa es tradueix en el fet que hi ha una mitjana de set fills per dona, una situació que es resol amb l'educació de la població.
El ministre francès d'Interior, Gérald Darmanin, ja havia assenyalat anteriorment, també en relació amb la crisi de migrants de Ceuta, que Espanya i Itàlia s'enfronten a "una immigració important que controlen malament" i que París s'ha fixat com a prioritat europea "establir un veritable control en les fronteres exteriors".