Pas històric a França a favor del dret a l'avortament. Els diputats i senadors francesos han adoptat aquest dilluns, de forma majoritària, la inscripció d'aquesta mesura a la Constitució francesa, una reforma històrica i que converteix a França en el primer país que blinda aquest dret incloent-lo en la seva Constitució. En total, 780 dels 925 parlamentaris reunits en el Congrés de Versalles, un òrgan que es reuneix a petició del president de la república i que agrupa els senadors i els diputats, han votat a favor d'una reforma constitucional que modificarà l'article 34 de la Carta Magna per incloure "la llibertat garantida de la dona a recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs". El projecte, impulsat pel president, Emmanuel Macron, per preservar aquest dret amenaçat en altres països, comptava amb un gran suport popular des que va ser presentat i ha obtingut suports de tots els partits polítics, sense reserves a l'esquerra i més condicionats a la dreta i extrema dreta.
Aquesta històrica decisió s'ha pres en una sessió conjunta extraordinària de l'Assemblea Nacional i el Senat, al palau de Versalles. Els 925 diputats i senadors –aquest òrgan conjunt es denomina Congrés- havien estat convocats pel president Emmanuel Macron, que no hi ha estat present com a mostra de respecte a la divisió de poders. Tot i això, Macron ha reaccionat a l'aprovació de forma immediata a la xarxa social X assegurant que el pas que s'ha fet és "un missatge internacional" i ha convocat a celebrar-ho el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, perquè es tracta d'"una nova llibertat garantida per la Constitució".
Fierté française, message universel.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 4, 2024
Célébrons ensemble l’entrée d’une nouvelle liberté garantie dans la Constitution par la première cérémonie de scellement de notre histoire ouverte au public.
Rendez-vous ce 8 mars, journée internationale des droits des femmes. pic.twitter.com/dcwniEPei4
El dret a l'avortament existeix a França des del 17 de gener de 1975, gràcies a la coneguda "llei Simone Veil", en honor de qui era ministra de Justícia, durant la presidència de Valéry Giscard d’Estaing. La modificació constitucional adoptada aquest dilluns és molt breu, però blinda aquest dret i fa molt difícil que un govern contrari a l'avortament pogués decidir en el futur declarar-lo il·legal. "La llei determina les condicions en les quals s'exerceix la llibertat garantida a la dona de recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs", resa el text afegit a l'article 34 de la Constitució francesa.