El govern francès ha decretat aquest dimecres la il·legalització i dissolució del col·lectiu ecologista Les Soulèvements de la Terre (SdT), un dels més actius al país, acusant-los d'"ecoterrorisme". El Ministeri de l'Interior francès, encapçalat per Gérald Darmanin —del partit Renaissance del president Emmanuel Macron— al·lega que provoquen "accions violentes" i els acusa de "defensar i justificar la pràctica de l'ecosabotatge". A més de la dissolució de l'organització ecologista, la Gendarmeria ha detingut a una quinzena de membres del grup.
El ministre de l'Interior francès, que ja havia anunciat anteriorment les seves intencions d'il·legalitzar aquesta organització, ha afirmat que alguns dels seus activistes han mostrat "una violència extrema contra les forces policials". La decisió coincideix amb un conjunt de protestes convocades per Les Soulèvements de la Terre durant els darrers mesos, entre les quals, la que més rebombori va generar va ser una al març contra un projecte d'embassament a l'oest del país. Dissabte passat també van organitzar una concentració contra una línia de tren als Alps, entre Lió i Torí, que implicarà construir un túnel d'uns 50 quilòmetres de llarg.
"Amb el pretext de defensar la conservació del medi ambient, aquest col·lectiu fomenta el sabotatge i els danys materials, inclús amb la violència", ha afirmat el ministre Darmanin. Per la seva part, el portaveu del govern de Macron, Olivier Véran, ha justificat que la dissolució del grup ecologista "no censura l'organització de protestes" pel medi ambient, "sinó la violència". Segons Véran, la policia va requisar 350 "armes" als manifestants de la protesta contra el túnel de tren als Alps, que van ser prop de 5.000 activistes, en una marxa que el govern havia prohibit prèviament per prevenir enfrontaments amb la policia. La jornada va acabar amb una dotzena d'agents de policia ferits.
Concentracions de protesta arreu del país
Els activistes de Les Soulèvements de la Terre han respost a la mesura del govern francès fent una crida a manifestar-se a tots els pobles i ciutats del país. El grup ecologista considera que se'ls criminalitza i acusa la indústria agrícola d'estar al darrere en instar el govern a prendre la decisió. En un comunicat emès aquesta setmana, l'organització ha reivindicat que tot i la prohibició, el moviment és "viu" i "col·lectivament imparable", ja que asseguren que compten amb una "forta xarxa" de 110.000 membres,180 comitès locals i simpatitzants en sindicats i la vida pública. Els advocats dels Soulèvements també han anunciat la seva intenció de presentar un recurs davant el Consell d'Estat contra la dissolució del col·lectiu, perquè la decisió "ataca les llibertats fonamentals".
Partits d'esquerres com La França Insubmissa (LFI), de Jean-Luc Mélenchon, així com entitats, ONG i acadèmics s'han posicionat en contra de la il·legalització i han mostrat el seu suport a l'entitat ecologista. "Els activistes de Les Soulèvements de la Terre han de ser escoltats, no reprimits com a terroristes, perquè no ho són. L'emergència ecològica ha de ser entesa", ha expressat Mélenchon en un missatge a les xarxes socials.