El primer ministre francès, Michel Barnier, corre el risc de caure aquesta setmana per un parlament hostil després que el govern imposés un projecte de llei de finançament de la seguretat social que enfrontava l'oposició tant de la dreta com de l'esquerra. El primer ministre de dreta, que va ser nomenat pel president francès, Emmanuel Macron, al setembre amb la convicció que era l'únic home que podria sobreviure a una moció de censura a la profundament dividida Assemblea Nacional de França, ara s'enfronta a una doble amenaça.
D'una banda, la de l'aliança d'esquerra Nou Front Popular; i la del partit d'extrema dreta Reagrupament Nacional (RN), del qual depèn el fràgil govern minoritari. Els dos grups van presentar mocions de censura aquest dilluns i RN va subratllar que donarà suport a qualsevol votació per fer caure el govern. Si les mocions de censura anunciades conduïssin a la seva caiguda, seria la primera vegada des de l'octubre de 1962. En aquell moment, va caure el govern del primer ministre Georges Pompidou, l'únic precedent fins avui sota la Cinquena República, recorda el portal France 24.
Quantes mocions de censura s'han fet a França?
Des del 1958 s'han presentat més de 130 mocions de censura, però només una, el 1962, contra l'elecció del president de la República per sufragi universal, va ser aprovada, fent caure el govern de Georges Pompidou.
A banda de les mocions de censura que han progressat i les que s'han quedat a les portes de l'èxit, una de les grans preguntes és saber com s'ha arribat fins aquí. I és que cal recordar que les passades eleccions van deixar un govern molt debilitat i van aixecar polèmica, especialment, la decisió de Macron d'anomenar a Barnier. En aquest context, les mocions són una resposta a la decisió del primer ministre d'utilitzar l'article 49.3 de la Constitució –conegut a França com a “opció nuclear”– per impulsar l'ampli projecte de llei de pressupost de seguretat social del seu govern al Parlament sense votació.
L'article s'ha fet servir en el passat, més recentment el 2023, per impulsar les reformes profundament impopulars de Macron que elevaven l'edat de jubilació. Ara bé, el seu ús pot desencadenar una moció de censura al Parlament, on una majoria simple és suficient per fer caure un govern. I més, en un Parlament dividit com aquest. Ara per ara hi ha tres blocs aproximadament iguals, l'esquerra i l'extrema dreta juntes tenen vots més que suficients per fer caure Barnier.
La moció de censura pot ser iniciada pels diputats per censurar la política d'un govern (art. 49.2 de la Constitució), com es va fer amb èxit en aquella ocasió. També es pot utilitzar després que el govern hagi assumit la responsabilitat de la votació d'un text (art 49.3), com va passar dues vegades, sense èxit, el 20 de març de 2023, per al text sobre la reforma de les pensions defensat per la llavors primera ministra, Elisabeth Borne, tal com recorda France 24.
Barnier, protagonista d'un govern dèbil
Barnier, que va ser elegit al setembre com a líder d'un govern minoritari amb el suport de centristes i conservadors, va intentar aprovar el pressupost utilitzant una clàusula constitucional que li permet passar per alt una votació a la legislatura. No obstant això, aquesta maniobra atorga als legisladors l'oportunitat de presentar mocions de censura en contra, i els legisladors d'esquerra, que han promès repetidament fer caure el govern de Barnier, van fer precisament això. S'espera una votació prèvia al debat dimecres.