Les dues mocions de censura que amenaçaven el govern d'Emmanuel Macron han acabat en paper mullat, una victòria per a l'Executiu francès, però un resultat que, un cop més, ha desfermat la ira als carrers del país, en especial a París. A la capital, a diversos punts de la ciutat s'han registrat incendis al carrer de petita importància, aprofitant les muntanyes d'escombraries que s'acumulen als carrers després de diversos dies de vaga del personal de recollida.
Només a París, s'han comptabilitzat fins ara 171 detencions la nit passada, un nombre que és molt possible que augmenti, tan pel que fa a les dades de la ciutat, com al nombre total de detinguts a tot el país. Entre els detinguts hi ha dos membres del partit d'esquerres La França Insubmisa, segons ha confirmat el mateix partit.
La majoria de les protestes s'han concentrat a París, on la policia ha intervingut en molts punts de la ciutat, però els manifestants que majoritàriament s'han organitzat en petits grups s'han dispersat i reagrupat constantment. En resum, els disturbis s'han expandit per tota la ciutat i la policia sovint ha carregat les persones que protestaven, en alguns casos també contra els periodistes que ho cobrien.
A més de les protestes, diversos sectors estan en vaga des de fa dies i tot apunta que la mantindran, com els transports, l'ensenyament, les refineries o els recollidors d'escombraries. Sense anar més lluny, diversos sindicats han convocat una nova jornada de manifestacions el pròxim dijous.
Macron segueix amb la seva agenda
El president, Emmanuel Macron, per part seva, mantindrà aquest dimarts consultes amb els principals líders parlamentaris dels partits que li donen suport, amb la cap de l'Executiu, Élisabeth Borne, i amb els presidents de les dues cambres legislatives per buscar una sortida a la situació. No es descarta que pugui demanar la dimissió de Borne per calmar els ànims.
Tot i el fracàs de les dues mocions de censura, l'oposició va anunciar que presentarà recursos davant del Consell Constitucional, cosa que paralitza la promulgació de la reforma, així com una iniciativa per sotmetre aquesta mesura a un referèndum, cosa que exigeix presentar 4,5 milions de firmes en nou mesos. La mateixa Borne va assegurar que portarà el text davant el Constitucional per accelerar-ne la revisió i que entri en vigor com més aviat millor, segons recull Efe.