Potències com França, la Xina i Rússia, així com l'Autoritat Palestina i els països àrabs han retret als Estats Units que hagi vetat la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU per a un alto el foc a Gaza que posi punt final a la darrera revifada del conflicte palestino-israelià; que va tornar a esclatar violentament el passat 7 d'octubre amb els atacs de Hamàs a Israel (al voltant 1.400 morts i 200 segrestats i desapareguts) i que s'ha prolongat durant dos mesos amb una ofensiva de l'Exèrcit israelià sobre la Franja que ha deixat ja més de 16.800 civils palestins morts. Una condemna a l'actitud dels EUA que també han expressat ONGs com Amnistia Internacional, Metges Sense Fronteres i Human Rights Watch.
Els Estats Units, aliats incondicionals d'Israel i als qui consideren un soci estratègic a l'Orient Mitjà, han vetat aquest divendres la proposta d'un alto el foc a Gaza que es debatia al Consell de Seguretat de l'ONU i que ha tingut 13 vots a favor (Xina, França, Rússia —membres permanents—, Albània, Emirats Àrabs, Brasil, Equador, Gabon, Ghana, Suïssa, Japó, Malta i Moçambic) i una abstenció (Regne Unit, aliats propers als EUA i a Israel). L'ambaixadora britànica davant l'ONU, Barbara Woodward, ha afirmat que l'abstenció del Regne Unit es deu al fet que el text no tenia una condemna explícita a Hamàs, alhora que ha argumentat que "Israel ha de poder ocupar-se de l'amenaça que suposa Hamàs", tot i que "complint el Dret Internacional Humanitari".
Per la seva part, França ha lamentat la "manca d'unitat" del Consell de Seguretat de l'ONU en la resolució sobre el conflicte. "Desgraciadament, de nou aquest Consell pateix de manca d'unitat. En rebutjar comprometre's a negociacions, la crisi a Gaza s'agreujarà i el Consell no compleix amb el seu mandat, recollit a la Carta de Nacions Unides", ha lamentat l'ambaixador francès, Nicolas de Rivière. D'altra banda, la Xina ha valorat que "consentir que continuï la lluita mentre es diu preocupar-se per les vides i la seguretat de la gent a Gaza és contradictori", en referència clara a la postura dels EUA. "Consentir que continuï la lluita mentre demanes que el conflicte no s'expandeixi és autoengany. Consentir que continuï la lluita mentre demanes la protecció de dones i nens i dels drets humans és hipocresia. Tot això demostra una vegada més què és la doble moral", ha afirmat l'ambaixador Zhang Jun.
També l'ambaixador rus Dmitri Polianski, que com a membres permanents i amb dret a veto han vetat també qualsevol resolució referent a Ucraïna i als crims de guerra que allà es cometen des de fa ja quasi dos anys, des de la seva invasió, ha tingut la gosadia d'afirmar que "els nostres col·legues dels Estats Units han signat literalment davant dels nostres ulls una sentència de mort per a milers, sinó desenes de milers de civils més a Palestina i a Israel".
La condemna al veto estatunidenc també ha estat explícita als països àrabs, alineats sempre amb Palestina i en conflicte diplomàtic continu amb Israel. El ministre d'Assumptes Exteriors de Turquia, Hakan Fidan, ha afirmat en declaracions a la televisió pública turca que els Estats Units "estan sols en aquesta qüestió", després de la votació d'aquest divendres al Consell de Seguretat de l'ONU, alhora que ha assegurat que "el sistema polític estatunidenc és inútil en qüestions relatives a Israel". També s'han pronunciat en termes similars l'Iran, Emirats Àrabs, Oman i Malàisia.
Mahmud Abbas considera que el veto fa els EUA "còmplices de genocidi"
D'altra banda, el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, l'únic interlocutor palestí que els Estats Units reconeixen —tot i que sense poder sobre Gaza, només sobre l'altre territori palestí, Cisjordània—, ha lamentat que el veto a la resolució de l'ONU fa dels EUA "còmplices del genocidi" a la Franja de Gaza, alhora que ho ha valorat com una postura "immoral" i una "vergonya que els perseguirà durant anys". Abbas també ha assegurat que es tracta d'una "flagrant violació de tots els valors i principis humanitaris", segons un comunicat que recull l'agència oficial de notícies palestina, Wafa. "Aquesta política converteix els Estats Units en còmplice del crim de genocidi, neteja ètnica i crims de guerra comesos per les forces d'ocupació israelianes contra els palestins a la Franja de Gaza, Cisjordània i Jerusalem", ha afegit el mandatari palestí. A la resta de membres del Consell de Seguretat, que han votat 'sí', Mahmud Abbas ha agraït que "s'hagin posat al costat de la justícia, la pau i l'ètica humana".