El primer ministre francès, François Bayrou, ha salvat els mobles i ha superat la moció de censura presentada per La França Insubmisa, gràcies a l’abstenció de Reagrupament Nacional i el Partit Socialista. El mandatari ha superat aquest dijous la seva primera gran prova, ja que la iniciativa de la formació d’esquerres no ha obtingut prou suports. El partit d’extrema dreta liderat per Marine Le Pen ja havia anunciat que “a priori” no es posicionaria a favor de la moció en contra del govern, la qual cosa feia impossible assolir els 288 vots necessaris per enderrocar l'executiu. La postura dels socialistes, però, ha sigut una incògnita fins a l’últim moment. Finalment, la proposta del partit de Jean-Luc Mélenchon només ha obtingut 131 vots a favor.
El líder del Partit socialista, Olivier Faure, ha advertit Bayrou que la decisió del seu partit no vol dir estendre un xec en blanc al nou govern i ha advertit que una altra moció de censura és possible “en qualsevol moment", si no es compleix el que s'ha acordat. Així, Faure ha avançat que seran els mateixos socialistes els que presentin una proposta d’aquestes característiques si l'Assemblea Nacional "no té l'última paraula" sobre la polèmica reforma de les pensions, una qüestió a què el mateix Bayrou s'ha compromès. "Si tenim la sensació que el debat està bloquejat, presentarem una moció de censura", ha sentenciat.
Pels socialistes, els Ecologistes i el Partit Comunista continuar amb la llei actual sobre les pensions és inacceptable. Les formacions d’esquerres consideren que això equival a donar dret de veto a la patronal, favorable al manteniment de la llei en el seu estat actual. “Els comptes encara no quadren, senyor primer ministre”, va respondre el president del grup socialista a la cambra baixa, Boris Vallaud. En aquest sentit, Bayrou va reunir-se aquest dimecres amb els partits que amenaçaven de votar a favor de la moció i els va matisar que presentaria a l'Assemblea Nacional un nou text sobre les pensions si s'aconseguien “avenços” entre els interlocutors socials, fins i tot “sense un acord general”, apropant-se més a les peticions dels socialistes. A més, va fer un nou gest cap a l'esquerra anul·lant la supressió de 4.000 llocs de treball a l'educació nacional, una mesura prevista pel seu predecessor, Michel Barnier.
Aquests darrers moviments de Bayrou han acabat de convèncer els socialistes i han generat un clima de tensió amb La França Insubmisa, un dels seus aliats a la coalició progressista del Nou Front Popular. Mélenchon ha acusat la formació de Faure de “fracturar” la coalició.
Le PS fracture le NFP. Mais il capitule seul. Les trois autres groupes votent la censure. Nous continuons le combat.
— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) January 16, 2025
Un futur incert
Encara està en joc l'aprovació dels pressupostos, la tramitació dels quals va condemnar Barnier. Els projectes de llei que prepara l'actual executiu han començat a discutir-se aquesta setmana al Senat i arribaran els pròxims dies a l'Assemblea Nacional. El govern de Bayrou ha anunciat que espera aprovar les lleis pressupostàries abans de l’1 de març. Els sondejos a peu de carrer mostren que el 84% dels francesos creuen que el primer ministre no arribarà al final de l'any.