El servei d'emergència civil palestí i el personal mèdic han recuperat uns 200 cadàvers des que va entrar en vigor l'alto el foc entre Hamàs i Israel diumenge, informa Reuters. Mahmoud Basal, cap del servei, va dir a Reuters que les operacions d'extracció s'han vist dificultats per la manca de moviment de terra i maquinària pesant, i ha afegit que Israel havia destruït diversos vehicles i matat almenys 100 dels seus empleats. Basal estima que encara no s'han trobat ni enterrat els cossos d'uns 10.000 palestins morts a la guerra.

Pel que fa a la runa i la quantitat de cases destrossades després dels 15 mesos de guerra, una avaluació de danys de l'ONU publicada aquest mes hauria calculat que netejar més de 50 milions de tones de runa que van quedar després del bombardeig d'Israel podria fer 21 anys i costar fins a 1.150 milions d'euros. Milers dels 2,3 milions d'habitants de Gaza estan buscant els cossos dels seus familiars desapareguts sota la runa o enterrats en fosses comunes durant els atacs terrestres israelians. Rabah Abulies, un pare de 68 anys que va perdre el seu fill Ashraf en un atac israelià, va dir a Reuters que vol donar-li al seu fill una tomba adequada. "El seu cos està amb dotzenes d'altres, no hi ha tomba per a ell, no hi ha cap làpida que porti el seu nom", va dir a l'agència de notícies a través d'una aplicació de xat des de la ciutat de Gaza.

Efe

La fragilitat de l'alto el foc 

Després de mesos de negociacions, un alto el foc ha posat en pausa la devastadora guerra a Gaza, però l'acord corre el risc de fracassar a causa de la profunda desconfiança entre Israel i Hamàs i la naturalesa de l'acord, informa l'Agence France-Presse (AFP). Qatar, que va mediar en les converses juntament amb els Estats Units i Egipte, ha expressat la seva esperança que la treva de sis setmanes i l'intercanvi d'ostatges per presoners es converteixin en permanents. Tot i això, aquest resultat està lluny de ser segur, ja que els alliberaments s'han programat a un ritme més lent en comparació amb un acord de treva anterior.

El que complica encara més l'alto el foc és que el text de l'acord no s'ha fet públic, cosa que augmenta el risc d'inconvenients d'últim moment i de diferències d'interpretació entre les parts. "Desafortunadament, hi ha un gran risc que la treva es descarrili i que [el primer ministre israelià, Benjamin] Netanyahu continuï la seva campanya militar a Gaza", ha dit a l'AFP Anna Jacobs, de l'Institut dels Estats Àrabs del Golf a Washington.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!