ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Un dels principals esculls amb què es topen les sancions europees contra l'economia russa es troba a casa. Es tracta de l'excanceller socialdemòcrata d'Alemanya Gerhard Schröder (78 anys), molt criticat per no haver trencat els seus vincles amb Rússia arran de la guerra a Ucraïna. Després de gairebé tres mesos des de l'inici de la invasió russa, s'ha creat un front comú d'Alemanya i la Unió Europea contra Schröder pels lligams que manté amb empreses russes. Així doncs, el Bundestag (cambra baixa del Parlament alemany) ha decidit aquest dijous treure privilegis a l'excanceller. Per la seva banda, l'Eurocambra ha demanat sancionar els polítics europeus que encara reben diners de Rússia, com el socialdemòcrata alemany.
A Alemanya, Schröder perd així l'anterior dotació de personal i l'oficina en el Bundestag, segons ha avançat la cadena pública ARD. Formalment, la seva oficina "queda en suspens". Cal tenir en compte que les despeses en personal i viatges dels treballadors de l'oficina de l'excanceller van apujar l'any 2021 fins a gairebé 419.000 euros, xifra que no inclou les despeses d'oficina i d'equipament d'aquestes. En qualsevol cas, el socialdemòcrata alemany encara mantindrà la seva pensió i protecció personal.
Tanquen l'oficina de Schröder
Els partits de la coalició de govern havien presentat una moció a la comissió de pressupostos per retallar dràsticament els drets especials de Schröder. Socialdemòcrates, verds i liberals defensen que l'excanceller ja no té cap obligació permanent derivada del seu càrrec, motiu pel qual la seva oficina ha de "quedar en suspens". Alhora, exigeixen al govern alemany que garanteixi que les assignacions als excancellers es basin en les obligacions continuades derivades del seu anterior càrrec i no en l'estatus. D'aquesta manera s'estableixen normes també per a l'anterior cancellera, Angela Merkel. Llavors, el pla és que els llocs de personal assignats encara a l'oficina de Schröder expirin i no es tornin a cobrir després d'aquest 19 de maig.
La portaveu adjunta del govern alemany, Christiane Hoffmann, ha recordat que és "una pràctica d'anys" que els excancellers disposin d'una oficina "com a suport per a les obligacions oficials" després de deixar el càrrec. "Naturalment, si ara no existeixen obligacions continuades derivades del seu anterior càrrec, llavors una reducció pot semblar consegüent", ha matisat. Quedi clar que aquesta és la justificació elegant, ja que l'origen de tot això és el vincle que Schröder encara manté amb Rússia. Des que va deixar el càrrec, ha treballat per companyies energètiques propietat de la Federació Russa com Nord Stream AG, Rosneft i Gazprom. La idea és pressionar-lo perquè trenqui aquests lligams i deixar encara més aïllat el president rus, Vladímir Putin, en la seva campanya militar contra Ucraïna.
Possibles sancions contra l'excanceller
En aquesta línia, el Parlament Europeu ha demanat aquest dijous que se sancioni els polítics europeus com Schröder que "segueixen rebent diners" i formen part de "les principals empreses russes". L'Eurocambra ha sol·licitat al Consell Europeu que "ampliï la llista de persones objecte de les sancions de la UE per incloure els membres europeus dels consells d'administració de les principals empreses russes i els polítics que segueixen rebent diners de Rússia". Els eurodiputats també han insistit en la importància que els estats membres arribin a un consens unànime sobre el sisè paquet de sancions a Moscou i l'embargament al gas rus, actualment bloquejat per Hongria.
Des de l'inici de la invasió, fa gairebé tres mesos, Alemanya i la UE han mantingut l'ull sobre Schröder. Han intentat sense èxit que l'excanceller abandoni els vincles amb el Kremlin, que dificulten el boicot europeu a l'economia russa. Recordem que el socialdemòcrata alemany va fitxar per Gazprom a principis de febrer, quan les tensions entre Rússia i Ucraïna estaven al límit (la guerra va començar el 24 de febrer). El nou canceller alemany, Olaf Scholz, ha exigit sovint que el seu company abandoni la companyia russa, però no ha obtingut resultat.