"D'Espanya no esperem res, simplement que no ens faci més mal del que ens ha fet." És el que assegura el representant del Front Polisario per a Espanya, Abdulah Arabi, en una entrevista amb Efe sobre l'escalada de tensió i violència que, des de la setmana passada, els enfronta al Marroc. Un conflicte que, denúncia, "ningú no té interès a resoldre".
El Marroc i el Front Polisario estan embardissats en el que els sahrauís qualifiquen de "guerra" i els marroquins d'"escaramusses" des que divendres passat l'Exèrcit marroquí a Guerguerat intervingués en l'extrem sud del Sàhara Occidental per desallotjar manifestants sahrauís.
Segons Arabi, civils sahrauís es van manifestar davant una "bretxa il·legal realitzada pel Marroc" per treure els seus "recursos naturals cap a Mauritània" en un intent per cridar l'atenció de la comunitat internacional i posar fi al bloqueig de la situació del poble sahrauí des de fa 45 anys.
Espanya, sotmesa "al xantatge del Marroc"
El problema, considera aquest representant del Polisario, és que Espanya i la comunitat internacional està sotmesa al "xantatge que fa el Marroc amb la immigració, la pesca, la seguretat i la droga". Tampoc la missió de l'ONU que, des de fa 29 anys intenta assolir una solució, té possibilitat de realitzar la seva missió perquè "el Marroc els ha convertit un mecanisme de mantenir l'ocupació il·legal del país i de saquejar els nostres recursos naturals", afegeix.
"Nosaltres hem avisat centenars de vegades que la situació no podia continuar i que la comunitat internacional està cridada a solucionar aquesta situació, i no ens han fet cas", diu Arabi al seu despatx de Madrid.
La paciència s'ha esgotat
"Portem avisant des de fa anys que teníem paciència, però que la paciència es podia esgotar i ha tocat ara", explica després de detallar que el poble sahrauí va decidir anar espontàniament a la "bretxa" al mur "i en tancar-la s'han tocat els interessos econòmics dels països que estan implicats en el saqueig dels nostres recursos, fonamentalment Espanya i França"
Així, considera que Espanya, que hauria "d'assumir les seves responsabilitats polítiques i jurídiques" i resoldre la situació, ja que sosté que "s'ha autoexclòs i posicionat del costat del Marroc", qui la té "sotmesa a un xantatge i manipulació".
"Teníem esperances amb l'actual govern espanyol, compostos per una coalició que es destaca pel seu posicionament al costat de la justa causa del poble sahrauí i així ho deien en els seus congressos i declaracions", reconeix decebut.
"Però fins ara, com a Govern, han continuat fent més del mateix, intentant a tota hora agradar al Marroc, intentant sacrificar una vegada més al poble sahrauí en nom de garantir aquesta suposada seguretat en matèria d'immigració, de control del tràfic de drogues... els xantatges habituals", diu.
"Que no ens facin més mal"
Després de parlar amb els representants polítics, Arabi ha arribat a la conclusió que "d'Espanya no esperem res, simplement que no ens facin més mal del que ens han fet, és el mínim que podem demanar". Segons la seva opinió, "hi ha interessos econòmics en joc i la 'real politik' els obliga a supeditar la recerca dels seus interessos als drets humans i la legalitat internacional (...) al cap i a la fi és el que mou tot aquest conflicte".
Per això, acaba assenyalant que "Espanya, com a potència administradora del territori, ha d'actuar amb més fermesa, més contundència, més valentia i afrontar unes relacions amb el Marroc que són necessàries, però també són marc idoni per complir amb la legalitat internacional". "No és complicat si hi ha voluntat", sentència.