Les primeres conseqüències de la reunió de Pedro Sánchez amb el rei del Marroc, Mohammed VI, ja han arribat. El suport al pla d'autonomia que el Rabat vol impulsar per al Sàhara Occidental compta ara amb el suport de l'Estat espanyol, un fet que ha portat al Front Polisario a tallar tota mena de relació i contactes amb el govern espanyol. En un comunicat, la Secretaria General del Polisario explica que "en el marc dels tractes miserables amb l'ocupant, i fins que s'adhereixi a les resolucions de legitimitat internacional que reconeixen el dret del poble sahrauí a l'autodeterminació i a respectar les fronteres del seu país, tal com són reconegudes internacionalment", no es reprendrà cap classe de vincle amb l'executiu liderat per Sánchez. Al Ministeri d'Exteriors espanyol, la notícia els hauria agafat per sorpresa. Repliquen que han conegut aquesta informació "a través dels mitjans de comunicació" i consideren que "el diàleg és la millor via per abordar les diferències". En aquest sentit, sostenen que Espanya "sempre mantindrà obertes totes les vies d'interlocució".
El Front Polisario considera que Espanya "té responsabilitats" cap al poble sahrauí i amb l'Organització de les Nacions Unides, donat que és "potència administradora" del territori. En el mateix escrit, traslladen el seu agraïment al Congrés dels Diputats, que va tirar endavant una proposició no de llei d'Unidas Podemos, Esquerra Republicana i Bildu que manifestava el suport a les resolucions de l'ONU favorables a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació al Sàhara. Aquesta votació va comptar amb el suport de tots els grups de l'hemicicle, amb les excepcions del PSOE (únic partit que va votar-hi en contra) i de Vox i Ciutadans, que es van abstenir. De fet, aquesta proposició va dividir els socialistes amb els seus socis de govern i les forces que van donar suport a la seva investidura. "Agraïm l'ampli i transversal moviment de solidaritat amb la nostra causa, per instar de manera tan rotunda al govern espanyol a la necessitat de retornar a la via de la legalitat internacional", rebla el comunicat del Front Polisario.
Espanya esborra la línia que separa el Marroc del Sàhara
Aquesta reacció arriba poques hores després que la pàgina web del Ministeri d'Afers Exteriors d'Espanya hagi modificat el mapa del Marroc que tenen penjat. Ara com ara, en aquest document ja no hi apareix la línia discontinua que separava el país marroquí amb el Sàhara Occidental. La cartografia de Nacions Unides, en canvi, sí que recull aquesta divisió. D'aquesta manera, ara apareix tota una zona conjunta, que va del Tànger a Dajla, una part a la qual el Marroc es refereix com a les "províncies del sud". Altrament, s'hi aprecia una altra alteració, i és que dins del territori hi ha una línia trencada corresponent a la divisòria entre el territori que controla el Marroc del Sàhara Occidental i la part que correspon al Front Polisario.
Tot plegat es produeix en la mateixa setmana en què el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, s'han reunit amb el rei Mohammed VI a Rabat. Ambdós van mantenir un sopar amb el monarca i, en finalitzar la vetllada, van segellar diversos acords en forma de declaració conjunta. Aquesta expressa que es restableixen de manera "immediata i gradual" les connexions marítimes i de passatgers i es procedeix a iniciar l'operació 'Pas de l'Estret'. A més, les dues delegacions es tornaran a reunir abans que acabi l'any. El text inclou que l'Estat reconeix "la importància de la qüestió del Sàhara Occidental per al Marroc" i reitera el nou posicionament: "La iniciativa d'autonomia marroquina, presentada el 2007, és la base més seriosa, realista i creïble per resoldre aquestes diferències".