La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha presentat aquest dilluns un esbós politicofinancer sobre una Escòcia independent. Es tracta del tercer document Building a New Scotland ("Construint una Nova Escòcia", en anglès), que en aquesta ocasió porta el títol d'A stronger economy with independence ("Una economia més forta amb la independència") i revela com seran la frontera, la moneda i l'economia si el país trenca amb el Regne Unit. Recordem que el govern escocès pretén celebrar un nou referèndum d'autodeterminació el 19 d'octubre del 2023, mentre que l'actual executiu britànic rebutja la idea. L'afer és als tribunals.
La frontera i l'economia
Respecte de la frontera, una Escòcia independent tornarà a unir-se a la Unió Europea. "Recuperaríem la llibertat de moviment i l'accés al mercat únic, que és set vegades més gran (que el britànic)", ha argumentat Sturgeon. En clau econòmica, les vendes escoceses a països del bloc comunitari van ser el 19% del total l'any 2019; en canvi, les transaccions amb la resta del Regne Unit van representar el 60%. Tornar a la UE significaria que "els negocis tornarien a operar dins de tot el mercat únic", assenyala el document. "La gent i els béns podrien moure's lliurement entre Escòcia i els altres 27 estats membres, tot donant accés als empresaris a les habilitats i el talent", afegeix. A més, el país es mantindrà a la Common Travel Area ("Zona de viatge comú"): "Això voldrà dir que la gent podrà moure's lliurement entre Escòcia, el Regne Unit i Irlanda".
En aquesta línia, el document mostra com quedaran els límits marítims d'Escòcia i el Regne Unit. Aquests límits marítims estan dissenyats d'acord amb l'actual Zona Econòmica Exclusiva (ZEE) britànica, que són zones del mar sobre les quals els països costaners tenen drets i deures sobirans exclusius en relació amb els recursos naturals (peix, recursos energètics...). El 63% de l'actual ZEE britànica és escocesa i ocupa uns 462.315 quilòmetres quadrats (sis vegades més gran que la superfície del país). Però si s'inclou tota la plataforma continental que s'estén més enllà d'aquesta zona, els mars escocesos tenen una superfície estimada de 617.643 quilòmetres quadrats (més de dues vegades la superfície del Regne Unit). Serà la quarta ZEE més gran de la UE, per davant d'Irlanda, França o Portugal.
La moneda i l'economia
L'extens document, de 110 pàgines, assegura que en una Escòcia independent es crearan noves institucions per assegurar-se que hi haurà unes finances públiques sostenibles. "Les decisions sobre impostos, despeses i préstecs estaran informades per les millors pràctiques internacionals", apunta. Així doncs, comptarà amb un banc central des del primer dia i tindrà la seva pròpia moneda "tan aviat com sigui possible": la lliura escocesa, de la qual encara no se n'ha difós el disseny. És veritat que al principi mantindria la lliura esterlina com a moneda oficial, "fins que sigui el moment adient". Finalment, cal destacar que el govern escocès proposa una inversió de fins a 20.000 milions de lliures en noves infraestructures durant els primers deu anys de la independència per "donar un impuls a l'economia en els primers anys d'una nova Escòcia".