El passat 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, Unicef va fer públiques unes dades esfereïdores: en els darrers anys s'han disparat el nombre de mutilacions genitals femenines arreu del món. No només preocupa que n'hi ha més, sinó també l'acceptació social d'aquesta pràctica que tempta els drets humans i reproductius de les nenes i dones que la pateixen. L'exemple és la situació que es viu actualment a Gàmbia, on l'Assemblea Nacional ha votat a favor d'un projecte de llei d'una proposta per derogar la prohibició de la mutilació genital femenina. Si s'aprova aquest projecte, Gàmbia es convertiria en el primer país del món a eliminar aquesta prohibició.
Després d'una segona lectura del projecte titulat "Llei (Esmena) de Dones de 2024", 42 legisladors van votar a favor de remetre aquesta iniciativa a comitès del Parlament —integrat per 58 parlamentaris, incloses cinc dones— per a la seva revisió, mentre que quatre es van manifestar en contra. El diputat Alimameh Gibba va presentar el projecte legislatiu el passat 4 de març del 2024 i, segons ell, "busca defensar la paritat religiosa i salvaguardar les normes i valors culturals". "La prohibició actual de la circumcisió de les dones és una violació directa dels drets dels ciutadans a practicar la seva cultura i religió tal com estan garantits per la Constitució de Gàmbia", ha afirmat Gibba.
La llei es va promulgar el 2015, quan dirigia aquest petit país musulmà de l'Àfrica occidental el llavors president, Yahya Jammeh, que va governar amb mà de ferro des del 1994 fins al 2016 en un règim caracteritzat per greus abusos contra els drets humans. Des que la llei va entrar en vigor, només s'han processat dos casos i la primera condemna no es va emetre fins a l'agost del 2023, segons Amnistia Internacional (AI).
L'impacte de la mutilació genital femenina a Gàmbia
Segons dades d'Unicef, al voltant del 46% de les nenes de 14 anys o menys han estat sotmeses a mutilació genital femenina a Gàmbia, país de menys de tres milions d'habitants. Aquest percentatge augmenta fins al 73% en nenes i dones entre els 15 i els 49 anys. Gairebé quatre milions i mig de nenes a tot el món s'arrisquen a patir aquest any la mutilació genital, "una violació atroç dels drets humans bàsics", va afirmar el febrer passat el secretari general de l'ONU, António Guterres.
Aquesta pràctica està anant a més, més de 230 milions de nenes i dones vives avui han patit alguna mena de mutilació genital femenina, en comparació als 200 milions que es xifraven el 2016. Per si aquesta tendència a l'alça no fos suficient per al crit d'alarma que ha fet Unicef en publicar aquestes dades, les xifres també mostren que les nenes són mutilades cada cop més joves. Des d'Unicef, s'informa que cada cop més famílies opten per mutilar les nenes a una edat més primerenca, a vegades als dos anys, per reduir l'impacte físic i el trauma psicològic que pateixen les noies més grans.