L'assistència sanitària de Gaza està a prop del "col·lapse total", segons l'ONU, a causa de l'objectiu d'Israel contra els hospitals. Tot i que encara és impossible dir quant temps i diners es necessitarà per reconstruir-se, un activista palestí té previst recuperar-ne una petita part amb l'ajuda d'un refresc. Osama Qashoo, el creador de Gaza Cola, espera utilitzar els beneficis de la seva alternativa a Coca-Cola, llançada recentment a Londres, per reconstruir l'hospital al Karama, que es trobava al nord de Gaza. "S'ha reduït a runes sense cap motiu just, com tots aquests hospitals de Gaza", explica a The Guardian el cineasta de 43 anys, defensor dels drets humans i, ara, fabricant de begudes gasoses. Qashoo ha escollit aquest hospital perquè, relativament parlant, "és petit, és bastant portable, no costa molts diners". No va poder fer una xifra sobre quan significaria això, ni quan podria passar, però, va dir, "se'ns permet tenir imaginació... hem de somiar, si no no podem viure".
En aquest sentit, ja està buscant el millor equip mèdic i el disseny, fins a la il·luminació, però de moment han construït un hospital de campanya en un altre lloc de Gaza utilitzant els paracaigudes deixats dels llançaments d'ajuda per a un refugi improvisat. Qashoo va tenir la idea per primera vegada de Gaza Cola el novembre de 2023. La llauna vermella presenta la bandera palestina, "Gaza Cola" escrita en cal·ligrafia àrab i un patró amb la keffiyeh palestina, la bufanda que es fa servir sovint com a símbol de resistència.
Irònicament, ell mateix no és un fan de les begudes gasoses, Qashoo identifica Gaza Cola com un vehicle per a un missatge. És, va dir, “una declaració a totes aquestes empreses corporatives que estan invertint en comerç armat. Per fer-los la qüestió de la dignitat. Veus què fan els teus diners? Perquè està fent mal. Està destruint les cases i el nostre entorn... s'han de despertar i han d'entendre que els seus diners, la seva cobdícia, estan causant el nostre genocidi”.
Una opció per continuar bevent cola
Coca-Cola, a la qual BDS demana boicotejar, segons informa, opera instal·lacions a Jerusalem Est ocupada. Qashoo considera l'empresa com "un representant de totes les grans corporacions que en realitat no es preocupen per l'ésser humà". No és la primera vegada que Coca-Cola, juntament amb altres grans empreses occidentals d'aliments i begudes, són objectius de crides de boicot: McDonald's, Coca-Cola i PepsiCo es troben entre les marques criticades per continuar operant a Rússia després de l'inici de la invasió d'Ucraïna el 2022.
The Palestinian activist behind Gaza Cola to rebuild Al-Karama hospital using profits made from the fizzy beverage.#gaza #palestine #israelhttps://t.co/SGgYs59LxD
— Al Bawaba Node (@_thenode) January 8, 2025
Els boicots de Coca-Cola i Pepsi als països de l'Orient Mitjà ja han demostrat ser una bona notícia per a les marques locals de begudes refrescants, i Qashoo espera que la gent s'acostumi a beure Gaza Cola en lloc de les grans marques. “Si vols beure cola i t'agrada, és una alternativa".
A finals de l'any passat n'havia venut més de 500.000 (en línia, un paquet de 24 costa 36 euros i un paquet de sis, 14,5 euros), i els enviaments són internacionals. Des del Regne Unit fins a Espanya, Austràlia, Sud-àfrica o Kuwait. Però els amics i la família de Qashoo que viuen a Gaza i Cisjordània, assegura que voldrien provar-la, però que per ara no hi ha oportunitat.