El Ministeri de Sanitat de la Franja de Gaza ha alertat aquest dijous que no queden existències del 37% dels medicaments essencials, un cop s'acabin, ni de més de la meitat dels fàrmacs usats contra el càncer o malalties sanguínies, després de més de 40 dies del bloqueig israelià a qualsevol subministrament. "Els quiròfans, les unitats de cures intensives i les sales d'emergència estan funcionant amb existències exhaurides de medicaments i subministraments mèdics que salven vides", ha alertat en un comunicat.
Segons aquesta entitat, 80.000 pacients amb diabetis i 110.000 hipertensos no tenen medicació a la devastada Franja, on hospitals i centres mèdics han estat el blanc continu d'atacs d'artilleria i aeris, a més de batudes militars. Per això, el ministeri, sota el govern de Hamàs, va fer una crida urgent per augmentar les existències a hospitals i centres d'atenció primària, ja que el dèficit "ha assolit nivells perillosos i sense precedents".
Ofensiva israeliana que obliga a més desplaçaments
L'ofensiva israeliana ha desplaçat forçosament la majoria de la població, obligant-la a amuntegar-se a tendes de campanya a la zona d'Al-Mawasi, al costat d'escombraries i on no tenen unes condicions d'higiene mínimes o d'infraestructura.
El 2 de març passat, les autoritats israelianes van anunciar un nou veto de subministraments, prohibint l'entrada a la Franja d'aigua, aliment, gasolina, ajuda humanitària i comercial. Aquest bloqueig ja ha superat el de l'inici de la guerra, que va durar del 7 al 21 d'octubre, i situa centenars de milers de persones de Gaza propers a la fam, segons l'ONU.
Aquesta setmana, el secretari general de l'ONU, António Guterres, va fer una crida a Israel perquè exerceixi les seves responsabilitats com a "potència ocupant" i va recordar que a Gaza no hi entra "ni una engruna d'ajuda" des de fa més d'un mes, convertint l'enclavament en "un campament de mort".
Sense ni aigua ni electricitat
Metges Sense Fronteres (MSF) ha acusat aquest dimarts Israel de bloquejar l'accés a l'aigua a la Franja de Gaza, mitjançant el tall de subministrament elèctric i impedir que entri combustible a l'enclavament, com a "una altra arma de guerra" contra la població de Gaza. "Aquesta nova onada de bombardejos ha matat milers de persones en menys d'un mes. I mentrestant, les forces israelianes continuen privant d'aigua la població de Gaza, mitjançant el tall de l'electricitat i el bloqueig a l'entrada de combustible, dos recursos que són necessaris per a la infraestructura hídrica, incloses les bombes d'aigua", han dit a través d'un comunicat.
Des que Israel va tancar les cruïlles frontereres el 2 de març passat, dos dies després del final de la primera fase de l'alto el foc, l'entrada de combustible ha estat restringida, cosa que ha afectat les bombes d'aigua i les plantes dessalinitzadores de l'enclavament.