La convulsa política georgiana ha arribat a la recta final després de gairebé dues setmanes de crues protestes proeuropees i antigovernamentals als carrers de Tbilissi i de la resta de ciutats del país. El partit oficialista, Somni Georgià, guanyador d'unes dubtoses eleccions el passat 26 d'octubre, ha elegit en solitari i sense la presència de cap diputat de l'oposició a Mikheil Kavelashvili com a nou president de Geòrgia. Era l'únic candidat i la primera vegada en què el parlament escollia qui es convertiria en cap d'Estat, ja que fins ara sempre s'havia realitzat mitjançant comicis directes. El pròxim 29 de desembre serà investit, previsiblement, mentre l'encara presidenta del país, Salome Zourabichvili, ha anat a la manifestació a l'avinguda Rustaveli de la capital en contra de la votació presidencial a l'hemicicle i ha assegurat que "no hi ha res, ningú no ha escollit ningú, no ha passat res".
Un exfutbolista, sense estudis i protegit per l'oligarca georgià
Kavelashvili s'ha reconvertit en els últims anys en un polític que ha acollit les idees antioccidentals, que a poc a poc han anat fent efecte en l'Est o la part més oriental, com a mode de vida. L'exfutbolista sembla que marcarà gol i es convertirà en un dels caps d'Estat amb menor nivell educatiu del món, ja que en la majoria d'aquests càrrecs en altres països es requereix una titulació superior, però no a Geòrgia. "Estic segur que Kavelashvili restaurarà plenament la dignitat temporalment robada a la institució presidencial", ha asseverat Bidzina Ivanishvili, fundador de Somni Georgià el 2012 i president honorari des del 2023, acusat de prorrús les seves estretes relacions empresarials amb Rússia en el passat, en un clar cop indirecte a l'actual presidenta proeuropea. L'oligarca georgià ha culminat que el mandatari electe "no estarà al servei de potències estrangeres, sinó al servei de l'Estat georgià". Una afirmació que reforça la llei d'agents estrangers aprovada a mitjans d'any per Somni Georgià després de mesos de dures protestes i aldarulls amb milers de georgians als carrers de Tbilissi.
Zourabichvili no té intencions d'abandonar el Palau Orbeliani, seu oficial de la presidència de Geòrgia, després de qualificar, com molts governs de països d'Europa de l'Est han fet també, de fraudulentes les eleccions de l'octubre passat. La mandatària, que va passar gran part de la seva vida i infantesa a França, on va potenciar la seva carrera diplomàtica, ha exigit la repetició dels comicis per tot el frau que s'ha pogut demostrar i per intentar la russificació de Geòrgia. En aquest últim punt, acusen directament l'oligarca georgià i per nominar el prorús Kavelashvili com sisè president de la república caucàsica.
El primer ministre demana a Zourabichvili d'abandonar la presidència i descarta el Maidán georgià
El primer ministre de Geòrgia, Irakli Kobakhidze, ha anomenat aquest dissabte la presidenta sortint a abandonar el càrrec després de l'elecció en el parlament d'un nou cap d'Estat prorús. "Just d'aquí a dues setmanes tindrà lloc la investidura del nou president. Zurabishvili haurà d'abandonar el càrrec", ha dit el governant en roda de premsa. El líder oficialista s'ha mostrat convençut que l'elecció de Kavelashvili contribuirà al reforçament de la sobirania georgiana i a reduir el radicalisme i la polarització de la societat. "A Geòrgia fa més de dos anys que no hi ha un president patriòtic i psicològicament estable", ha assegurat en una clara burla a l'actual cap d'Estat europeista.
Kobakhidze també s'ha referit als protestants, congregats des de fa més de dues setmanes pels partits de l'oposició a Tbilissi, però també a grans ciutats com Batumi o Kutaisi, en contra de suspendre converses per a l'adhesió de Geòrgia a la Unió Europea o, en aquest últim cas, a l'elecció del president que consideren "fraudulenta". El primer ministre ha descartat una possible revolució popular a l'estil del Maidán ucraïnès, adduint que les autoritats han aconseguit neutralitzar els activistes opositors més radicals. Per a això, a més, s'han atacat periodistes de canals de televisió, reporters que han acabat a l'hospital de televisions com Mtavari o Formula, afegit a arrestos d'actors i altres personalitats de la societat georgiana que s'han unit dia a dia a aquestes marxes.
Si el fantasma de la tragèdia del 9 d'abril va sobrevolar les protestes contra la llei d'agents estrangers al maig, ara és la Revolució de les Roses encapçalada en el seu moment per l'expresident Mikheil Saakashvili —a presó des d'octubre de 2021— la que es pot desencadenar. Els protestants continuaran als carrers, la resistència és una cosa que va en l'ADN georgià, i pot ser que s'agreugin i augmenti el nivell de violència més enllà del vist en els últims dies entre manifestants, policies i forces especials. Res no està clar, només que Kavelashvili ha estat escollit aquest dissabte amb els únics vots dels seus partidaris oficialistes. Tot i res, alhora, depèn ara de madame Zourabichvili.