Geòrgia té una connexió especial amb Ucraïna. Tant és així que alguns georgians arrisquen la vida per lluitar a Ucraïna i defensar un país, que no és el seu, de la invasió russa. En 76 dies que fa que va començar la guerra, es creu que uns 9 georgians podrien haver mort en combat. I aquest és, segurament, el nombre de morts d'una altra nacionalitat, més alt durant la guerra. Els voluntaris georgians inclouen exsoldats, poetes, bloguers o dos exministres de defensa.
La franctiradora i oficial de reserva Darejan Maisuradze va dir que va anar a Ucraïna per agafar les armes fins i tot abans que el president Ucraïnès, Volodímir Zelenski, fes una crida als voluntaris internacionals perquè es desplacessin a Ucraïna per defensar-la. "En el moment que vaig sentir que Kíiv estava sent bombardejada, vaig anar a inscriure'm i he estat aquí des de llavors", explicava en una entrevista el passat mes de març a Formula TV, que recull el portal de notícies Eurasianet.
Per a molts combatents georgians, la guerra a Ucraïna equival a la continuació del seu conflicte no resolt amb Rússia, una guerra que va produir-se l'any 2008, i que continuen donant suport militarment a dues regions georgianes, Abkhàzia i Ossètia del Sud.
No hi ha un nombre aproximat de georgians, homes i dones, que estan lluitant a la guerra d'Ucraïna. Els informes dels mitjans situen les xifres entre desenes i centenars. Tot i el creixent nombre de morts, el paper dels voluntaris georgians a Ucraïna és àmpliament admirat al país i molts veuen el seu sacrifici com una compensació per la posició cautelosa del govern sobre Ucraïna.
El mateix portal assegura que, al principi, tement la reacció de Moscou, el govern georgià va intentar evitar que combatents voluntaris viatgessin a Ucraïna, tot i que grans multituds es reuneixen a l'aeroport de Tbilisi quan els cossos dels voluntaris morts tornen a Geòrgia i els seus funerals es converteixen en esdeveniments públics importants. Els alts funcionaris, però, mantenen, de moment, la distància.
Alguns georgians creuen que han de tornar el favor a Ucraïna, segons constata el mateix portal, alguns dels quals van lluitar al costat dels georgians a la guerra d'Abkhàzia, a principis de la dècada del 1990. El portal Eurasianet menciona que des que Rússia va començar la invasió a Ucraïna, el mes de febrer passat, la televisió del país ha estat retransmetent imatges d'arxiu de la guerra a Abkhàzia.
L'ONU creu que podria haver-hi milers de morts a Mariúpol
Una missió d'observadors de l'ONU sospita que "milers de persones civils" han mort a Mariúpol a conseqüència de la invasió russa, cosa que podran verificar quan aconsegueixin tenir accés a aquesta ciutat que ha quedat àmpliament destruïda.
L'Oficina de Drets Humans de l'ONU ha corroborat la mort de prop de 3.400 civils des que va començar la guerra, "però les xifres reals són molt més altes, el gran forat negre és Mariúpol, on és difícil corroborar la informació", ha dit la cap dels observadors, Matilda Bogner, en una roda de premsa a Ginebra. "En termes de tot el país, tot el que puc dir és que n'hi ha milers (de morts civils) més dels que hem pogut verificar fins ara", ha declarat.
Bogner ha assenyalat que en visites i recorreguts per 14 localitats a les regions de Kíiv i Txerníhiv els observadors de l'ONU van recollir informacions sobre la mort de més de 300 homes, dones i nens, en particular a zones al nord de la capital ocupades per tropes russes fins a finals de març.