Geòrgia aprova la segona lectura de l'anomenada 'llei russa'. En aquest sentit, els crítics temen que es pugui fer servir per reprimir la premsa i les ONG, a més de fer fracassar les possibilitats del país d'unir-se a la Unió Europea. Cal recordar que Geòrgia és un país candidat des del desembre del 2023.
El Parlament de Geòrgia ha fet aquest dimecres un pas més per aprovar una llei que els crítics temen que sufoqui la llibertat de premsa i posi en perill la candidatura del país a la Unió Europea (UE), mentre la Policia va fer servir canons d'aigua, gasos lacrimògens i gas pebre contra les desenes de milers de manifestants que atestaven els carrers circumdants, tal com explica el portal Euronews.
83 dels 150 legisladors de Geòrgia han aprovat el projecte de llei en la segona lectura, mentre que 23 van votar en contra. Cal una tercera i última votació al Parlament abans que es pugui convertir en llei. El legislador georgià Irakli Kobakhidze ha dit als periodistes dimecres que esperava que la votació final es produís a mitjans de maig.
Desenes de persones van ser arrestades la nit anterior i diàriament continuen les manifestacions massives a la capital, Tbilissi. Els manifestants qualifiquen el projecte de llei com la 'llei russa' perquè Moscou utilitza una legislació similar per estigmatitzar els mitjans de comunicació independents i les organitzacions crítiques amb el Kremlin.
Brussel·les està preocupada pel futur de Geòrgia
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha condemnat la resposta policial a les protestes a Geòrgia. En una publicació a la xarxa social X, Von der Leyen ha dit que seguia els enfrontaments entre la policia i els manifestants amb "gran preocupació", i ha posat de manifest que "el poble georgià vol un futur europeu per al seu país. Geòrgia es troba en una cruïlla. Ha de mantenir el rumb en el camí cap a Europa”.
En la mateixa línia s'ha expressat l'Alt Representant per a Assumptes Exteriors de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, que ha dit dimecres que l'ús de la força contra els manifestants era "inacceptable". "Geòrgia és un país candidat a la UE, demano a les seves autoritats que garanteixin el dret de reunió pacífica", ha apuntat.
El cap de la diplomàcia europea també havia criticat abans la decisió de Somni Georgià de reintroduir la llei, que va dir que "planteja serioses preocupacions" al voltant de la llibertat de premsa al país, cosa que ha dit que era "crucial per al procés d'adhesió a la UE".
El partit governant Somni Georgià va retirar una proposta similar l'any passat després de grans protestes contra la mesura. La llei exigiria que els mitjans de comunicació i les organitzacions sense ànim de lucre registrin "que persegueixen els interessos d'una potència estrangera" si reben més del 20% del finançament fora del territori nacional. Els detractors de la mesura la consideren un obstacle per al procés d'adhesió de Geòrgia a la Unió Europea.