El nou líder sirià, Ahmed al Sharaa, que aquest divendres ha rebut el ministre de Relacions Exteriors de França, Jean-Noël Barrot, i la ministra alemanya del mateix ram, Annalena Baerbock, a Damasc, és al centre d'una polèmica per haver rebutjat donar la mà a la representant alemanya. Segons les imatges de la trobada, el nou líder sirià sí que ha donat la mà al ministre francès, però no ha fet el mateix amb la dona. El viatge de Barrot i Baerbrock representa la primera visita d'alt nivell per part d'una potència occidental per reunir-se amb el nou govern sirià, que el 8 de desembre passat va enderrocar l'expresident Bashar al-Assad.
El gest no ha passat desapercebut i algunes veus a X han denunciat la situació, com és el cas de l'europarlamentària belga Assita Kanko, que ho ha considerat "una humiliació".
La televisió estatal siriana, alineada amb l'actual govern interí, ha informat sobre l'arribada dels dos representants diplomàtics a la capital. Per la seva banda, Barrot ha confirmat al seu compte oficial d'X que la visita té com a objectiu "fomentar una transició pacífica i exigent en benefici del poble sirià i de l'estabilitat a la regió".
Les expectatives del viatge
Abans dels fets de la polèmica, Barrot ha declarat: "França i Alemanya estan juntes donant suport al poble sirià, en tota la seva diversitat". Per la seva banda, Baerbock ha assenyalat que aquest viatge es fa en nom de la Unió Europea, com un "senyal clar" que "és viable un nou començament polític entre Europa i Síria". En un comunicat extens publicat a X, la ministra alemanya ha subratllat que la visita pretén demostrar el suport de la UE, tot i que ha advertit que això ve acompanyat d'"expectatives clares cap a les noves autoritats". Segons Baerbock, només serà factible un nou començament si tots els sirians, sense importar-ne l'origen ètnic o religiós, són inclosos en el procés polític.
"Volem donar suport a aquesta transició: a un traspàs de poder inclusiu i pacífic, a la reconciliació social i a la reconstrucció, a més de continuar amb l'ajuda humanitària que la UE ha proporcionat de manera constant durant anys", va assegurar.
Baerbock també ha recordat les "dècades d'opressió i les atrocitats comeses pel règim d'Al-Assad", així com els devastadors efectes de la guerra civil, que ha marcat profundament milions de persones a Síria. Tanmateix, ha assenyalat que "aquest capítol dolorós ha quedat enrere". "Un nou capítol ha començat, però encara no s'ha escrit del tot. Aquest és el moment en què els sirians poden agafar novament les regnes del seu destí", ha afirmat.
Reobertura de relacions diplomàtiques
Després de la caiguda del règim d'Al-Assad, delegacions diplomàtiques de França i Alemanya van visitar Damasc per reobrir-hi les seves ambaixades. En aquesta ocasió, tots dos ministres s'han reunit amb el nou govern sirià, encapçalat per Ahmed al Sharaa, el comandament que va liderar l'ofensiva que en tan sols dotze dies va enderrocar Al-Assad, ara exiliat a Moscou.
L'agenda inclou una visita a la presó de Sednaya, ubicada al nord de Damasc, tristament cèlebre per les tortures i abusos sistemàtics que hi van patir els detinguts sota el règim deposat. Segons Amnistia Internacional, entre 10.000 i 20.000 presoners, inclosos opositors pacífics i militars sospitosos de traïció, van ser reclosos en aquest indret des de l'inici del conflicte el 2011.