El govern d’Itàlia, encapçalat per Giorgia Meloni, ha atorgat aquest dissabte la nacionalitat italiana al president de l’Argentina, Javier Milei, per les seves arrels familiars. L’accelerada mesura ha transcendit després que la primera ministra es reunís aquest divendres a última hora amb el mandatari argentí al palau Chigi de Roma, seu del govern. La decisió ha generat polèmica a causa de les dificultats amb què topen els migrants que arriben al país a l'hora d'aconseguir la ciutadania.
Meloni ha justificat la seva decisió per les arrels de Milei, ja que tres dels seus avis eren de Calàbria, però van emigrar a l’Argentina en la dècada dels 1920. En un viatge anterior a Itàlia, el president ultraconservador va assegurar que era “un 75% italià”. Així mateix, està previst que també rebi la nacionalitat la germana petita del president argentí, Karina Milei, que ocupa el càrrec de secretària general de la presidència al govern, però és en realitat la principal assessora política del seu germà.
L’oposició italiana ha criticat la mesura, ja que “contradiu la política migratòria del govern”, en què es rebutja que els nens nascuts a Itàlia amb pares migrants tinguin dret a la nacionalitat abans de complir els 18 anys. Els partits d’esquerres han proposat un referèndum per agilitzar la nacionalització dels fills de migrants, però la coalició de dretes de Meloni s'oposa a qualsevol concessió.
La cooperació entre Itàlia i l’Argentina
Milei és a Roma en una visita d'Estat i per assistir a Atreju, la festa anual del partit Fratelli d'Italia. El seu discurs està previst per aquest dissabte a la tarda, precedit pel primer ministre libanès, Najib Mikati. En aquest sentit, Meloni assegura en el comunicat emès pel palau Chigi que “la discussió ha brindat l'oportunitat de reafirmar la voluntat comuna d'enfortir encara més la sòlida associació bilateral (entre Itàlia i l’Argentina), amb l'objectiu de concloure en els pròxims mesos un Pla d'Acció 2025-2030 que permeti aprofundir en les ja àmplies àrees de cooperació entre les dues nacions".
Les converses entre ambdós mandataris també han permès reafirmar la importància de la cooperació judicial i en matèria de seguretat, amb una referència especial a la lluita contra la delinqüència organitzada transnacional, així com la voluntat d'Itàlia d'incrementar la seva presència comercial a l'Argentina, començant pel sector energètic.