La primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni, ha condemnat un acord per dividir els principals llocs de la UE entre els principals partits proeuropeus, dient que ignorava el gir cap a la dreta del bloc. En un irat discurs, destaca el The Guardian, davant el parlament italià, Meloni ha posat de manifest que l'acord sobre els alts càrrecs reflectia l'opinió que “els ciutadans no són prou madurs per prendre certes decisions” i havia estat adoptat pels que creuen “que l'oligarquia és bàsicament l'única manera acceptable de democràcia”.
Sis líders europeus, entre ells el francès Emmanuel Macron, l'alemany Olaf Scholz i el polonès Donald Tusk, han confirmat dimarts un pla per nomenar la política de centredreta Ursula von der Leyen per a un segon mandat com a presidenta de la Comissió Europea i repartir-se altres dos llocs clau entre els socialistes i liberals.
Les queixes de Meloni
Reunits abans d'una cimera de la UE dijous, els sis líders, entre els quals també hi havia els primers ministres d'Espanya, els Països Baixos i Grècia, han estat els principals negociadors que representaven el Partit Popular Europeu de centredreta, els socialistes i els liberals, que junts posseeixen 55% dels escons al nou Parlament Europeu.
Meloni és la presidenta dels Conservadors i Reformistes Europeus, que ha esdevingut el tercer grup més gran del parlament, més gran que el grup liberal Renew de Macron. Però l'euroescèptic ECR ha quedat fora de l'acord els alts càrrecs.
“El tercer grup [més gran] avui dia és un grup que no agrada als qui prenen les decisions”, ha destacat Meloni, qualificant la UE de “gegant burocràtic” les decisions del qual estaven dictades per la ideologia.
Ha destacat que la seva coalició de govern, encapçalada pel partit Germans d'Itàlia, va obtenir gairebé el 53% dels vots europeus a Itàlia, mentre que els partits governants de França van obtenir només el 16% i Alemanya el 32%. Tot i la frustració de Meloni, el seu govern mai ha presentat un candidat clar per a cap dels tres llocs en joc aquesta setmana, constata el mateix diari.
Fonts diplomàtiques han dit que Meloni ja havia acordat amb el primer ministre de la República Txeca, Petr Fiala —l'únic altre líder de l'ECR a la taula de la cimera de la UE— donar suport a la tria d'alts càrrecs, sempre que tots dos països aconseguissin tenir també alts càrrecs en la configuració de la pròxima Comissió Europea.
Meloni busca suports per al boicot
La crítica de Meloni es fa ressò de la del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que va afirmar que l'acord entre els partits majoritaris va “sembrar les llavors de la divisió”. Igual que Meloni, els eurodiputats d'Orbán estan fora dels grups proeuropeus, però els dos líders euroescèptics no han pogut acordar unir forces, cosa que ha mitigat la seva oposició.
Tot i la irritació de Meloni i l'oposició oberta d'Orbán, s'espera que la majoria dels líders de la UE que es reuniran dijous confirmin l'acord, cosa que també convertiria Kaja Kallas d'Estònia en la cap diplomàtica del bloc i a António Costa de Portugal en president del Consell Europeu.
Orbán ja ha dit que no donarà suport a Von der Leyen; Meloni no ha deixat clara la seva postura, però el diari italià La Stampa va informar que és probable que s'hi abstingui.