Giorgia Meloni ha mogut fitxa per blindar els seus centres de migrants a Albània, mitjançant un decret per establir per llei la llista de "països segurs" d'on procedeixen els sol·licitants d'asil. Es tracta dels països dels quals un migrant, suposadament, no té motius per escapar. Fins al moment, aquesta llista estava recollida en un "decret interministerial" —de valor únicament administratiu—. Però ara es tracta d'un decret amb força de llei, que es fa servir en moments de "necessitat o urgència" i que haurà de ser revalidat pel Parlament en un termini de 60 dies.

🔴 Així són els centres italians a l'estranger per migrants que Von der Leyen vol imitar
 

El moviment del govern ultra italià és una resposta a la clatellada judicial de la setmana passada, quan un tribunal de Roma va ordenar buidar el centre de migrants d'Albània —on hi havia 12 sol·licitants d'asil d'Egipte i de Bangladesh, països que la justícia no va considerar segurs—. I és que la clau del debat està en la consideració de "països segurs", ja que l'acord entre Roma i Tirana estableix que els únics migrants que poden ser enviats als camps han de procedir d'estats on no hi hagi motius per escapar.

Enganxada entre la justícia i el govern de Meloni

Itàlia considera segurs un total de 22 països d'origen migratori, entre els quals hi ha Egipte i Bangladesh. Però el tribunal de Roma no està d'acord amb la llista i es va emparar en una sentència del passat 4 d'octubre del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), sobre un ciutadà moldau que havia demanat asil a la República Txeca. En aquell veredicte, el tribunal comunitari establia que perquè un país pugui ser considerat segur ha de ser-ho de forma "homogènia" a tot el territori i per a tots els habitants —cosa que ni Egipte ni Bangladesh compleixen—. "La negativa a convalidar la seva retenció en les instal·lacions a Albània, equiparades a zones de frontera o trànsit italianes, es deu a la impossibilitat de reconèixer com a països segurs els Estats de procedència de les persones retingudes", va escriure la magistrada.

Meloni va reaccionar amb vehemència contra la decisió judicial, la qual va titllar d'ingerència i de violació de la separació de poders. Ara, el govern italià ha intentat blindar la seva llista de països segurs mitjançant un decret. "Això la converteix en una norma primària (...) per oferir l'aplicació d'una llei d'interpretació inequívoca, a parer nostre. Ho dic amb gran respecte per la magistratura", ha dit en una roda de premsa d'aquest dilluns el ministre de l'Interior, Matteo Piantedosi. Blindant la llista, els ultres pretenen blindar els centres de migrants.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!