Multa astronòmica de Google als EUA. El gegant tecnològic s’ha avingut a desemborsar 391,5 milions de dòlars per les seves pràctiques de seguiment d’ubicació relatives amb la configuració del compte. Aquesta quantitat de diners és la que exigien els fiscals de 40 estats dels EUA, segons ha informat l’agència Efe aquest dilluns.

Els fiscals han descrit l’acord com el pagament més gran en la història dels EUA per part d’una entitat privada, davant d’una demanda presentada per diversos estats. Segons un comunicat de la fiscalia general de Connecticut, Google va recollir informació sobre la ubicació de consumidors que expressament havien demanat que no ho fes.

Google continuava recopilant informació d'usuaris que s'hi negaven

“La nostra investigació va trobar que Google va continuar recopilant aquesta informació personal fins i tot després que els consumidors li diguessin que no ho fes. Aquesta és una invasió inacceptable de la privacitat del consumidor i una violació de la llei estatal”, va escriure el fiscal general d’aquest estat, William Tong. A més a més, els fiscals van destacar que “les dades d’ubicació es troben entre la informació personal més sensible i valuosa que recopila Google, i hi ha moltes raons per les quals un consumidor pot optar per no acceptar el seguiment”.

La nota ressalta que només amb una “quantitat limitada de dades d’ubicació” es pot conèixer “la identitat i les rutines d’una persona i utilitzar-se per inferir detalls personals”. “Google usa aquestes dades per crear perfils d’usuari detallats i orientar anuncis als consumidors en nom dels seus clients publicitaris”, diu el comunicat.

“Durant anys, Google ha prioritzat els guanys sobre la privacitat dels seus usuaris”, diu, per la seva banda, la fiscal general d’Oregon, Ellen Rosenblum, en un altre comunicat. La investigació va començar el 2018 després que l’agència nord-americana AP revelés que Google continuava registrant els moviments dels usuaris fins i tot després que aquests demanessin explícitament que deixés de fer-ho. I va establir que “Google va violar les lleis estatals de protecció al consumidor en enganyar als consumidors sobre les seves pràctiques de rastreig d’ubicació des d’almenys 2014”.

A més a més de pagar la sanció, que evita el cas arribi a judici, Google també s’ha compromès a ser més transparent pel que fa al seguiment de la ubicació dels usuaris. En concret, Google haurà de mostrar informació addicional als usuaris sempre que activin o desactivin una configuració relacionada amb la ubicació; la informació clau sobre el seguiment de la ubicació no estarà oculta per als usuaris i proporcionarà explicacions a través d’una web sobre els tipus d’ubicació que recopila i com s’utilitzen.