L'últim president de l'URSS i pare de la perestroika, Mikhaïl Gorbatxov, ha mort aquest dimarts a Moscou a l'edat de 91 anys. Des de la caiguda de l'URSS, fins ara, Gorbatxov ha tingut temps de veure com tot el que havia lluitat i intentat aconseguir es difuminava.
La caiguda de l'URSS va implicar deixar enrere el règim comunista després de 74 anys a través de la perestroika, una reforma integral que havia de reestructurar i modernitzar l'economia del país. Així, aquestes mesures van suposar una obertura (glàsnost) i també van comportar una obertura de portes als sistemes capitalistes, marques i publicitat.
Mikhail Gorbachev in Pizza Hut commercial, 1997. pic.twitter.com/lzDpNYn9Zs
— Soviet Visuals (@sovietvisuals) August 31, 2022
I s'hi va implicar tant que, fins i tot, va protagonitzar un anunci de la cadena de pizzes Pizza Hut. Evidentment, no ho va fer gratuïtament. Li van pagar un milió de dòlars i els idearis de la campanya van ser els de l'agència BBDO. Els diners els va fer servir per finançar la seva Fundació. En aquell moment, passava per una situació ben complicada, després de la hiperinflació russa i haver perdut les eleccions l'any 1996.
A l'anunci s'hi poden veure Gorbatxov i la seva neta Anastasia Virganskaia caminant per la plaça Roja de Moscou just abans d'entrar en un local de Pizza Hut. Una família gaudeix de les pizzes i quan el veuen entrar tots es pregunten si realment és ell o no. Fins que ho confirmen. Aleshores discuteixen sobre les seves polítiques. "Per ell tenim confusió econòmica", diu el que podria ser el pare de família. "Per ell tenim una oportunitat", li contesta algú més jove. "Per ell tenim inestabilitat política". "Per ell tenim llibertat", "caos", "esperança". Sembla un partit de tenis. Fins que una dona que també seu a la taula destaca que "per ell tenim moltes coses, com Pizza Hut". Aleshores ho accepten i brinden amb un tall de pizza per Gorbatxov.
'A l'URSS no hi ha sexe'
L'anunci és un bon exemple del progrés i els canvis que van suposar la desfeta de l'URSS i l'entrada del capitalisme. En aquest context, l'any 1986, quan encara en plena era soviètica, es va fer famosa la frase "В СССР секса нет" (A l'URSS no hi ha sexe). Aquest eslògan ve de les paraules d'una participant en un show televisiu que es deia "Dones parlen amb dones" que es va emetre aquest mateix any.
Dos presentadors de televisió, un rus i un altre de nord-americà, van protagonitzar aquest show. Durant una de les discussions que tenien, una participant nord-americana va plantejar una pregunta a les dones russes. "Els anuncis del nostre país tenen molt a veure amb el sexe. Hi ha anuncis a la televisió?". La participant soviètica, que a més era administradora de l'Hotel Leningrad i representant del Comité de Dones Soviètiques va respondre: "No tenim sexe i ens hi oposem estrictament". La frase va venir acompanyada de riures i aplaudiments. Un altre participant va dir "Tenim sexe, no tenim anuncis". Però en la cultura popular, ja era tard i la frase es va transformar en "No hi ha sexe a l'URSS" o "A l'URSS no hi ha sexe".