El govern israelià es reunirà aquest divendres per aprovar l'acord d'alto el foc amb Hamàs, segons ha informat un funcionari israelià. L'oficina del primer ministre hebreu, Benjamin Netanyahu, havia paralitzat la votació de l'acord prevista inicialment per aquest dijous al·legant que el grup islamista buscava "concessions d'últim minut", i havia indicat que el gabinet no es reuniria fins que s'haguessin esclarit les condicions de l'acord. Així doncs, aquesta tarda s'haurien tancat els últims serrells del pacte que permetrà alliberar els ostatges israelians a la Franja de Gaza a canvi de l'alliberament de presos palestins, tot i que encara no hi ha una confirmació oficial per part d'Israel. En canvi, un alt càrrec del buró polític de Hamàs ha assegurat a EFE que totes les disputes sobre el contingut de l'acord "s'han resolt".
🟡 Les 8 claus de l'acord d'alto el foc entre Israel i Hamàs
Així mateix, el Ministeri de Defensa israelià ha posat en marxa els preparatius per rebre els ostatges que han de ser alliberats. En un comunicat, el ministeri dirigit per Israel Katz ha afirmat que els departaments de Rehabilitació, Famílies i Commemoracions estan en "plena alerta" juntament amb l'exèrcit israelià. "Proporcionaran tota l'assistència i el suport necessaris als ostatges que tornin i a les seves famílies en tots els aspectes, posant èmfasi en l'atenció i el suport mèdic i de salut mental, i augmentaran el suport emocional i l'orientació per a totes les famílies", afirma el departament.
D'altra banda, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, s'ha mostrat convençut que la implementació de l'alto el foc començarà aquest diumenge, tal com estava previst. "No és sorprenent que en un procés, en una negociació que ha estat tan complexa i tensa, hi hagi caps per lligar", ha assenyalat, alhora que ha afirmat que tant els equips del president sortint, Joe Biden i el president electe, Donald Trump, han participat en la recta final de les negociacions a través de la mediació de Qatar i Egipte.
Tensions al si de l'executiu israelià
Segons l'esborrany de l'acord, l'alto el foc contempla tres fases de 42 dies cadascuna. A la primera fase s'alliberarien 33 ostatges —dones, menors d'edat, majors de 50 anys, malalts i ferits—, mentre que els homes menors de 50 anys, inclosos els soldats, no s'alliberarien fins a una segona fase, en què Israel, a més, hauria de cedir el control del Corredor Filadèlfia —la frontera de Gaza amb Egipte.
L'acord proposat, que arriba un any i dos mesos després de la massacre perpetrada per Hamàs a Israel que va iniciar aquesta nova etapa del conflicte, ha generat fortes tensions a l'executiu de coalició israelià. El ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, ha amenaçat de sortir del govern si s'aprova l'acord anunciat, mentre que el ministre de Finances, Bezalel Smotrich, està pensant en un moviment similar. Es tracta de dos representants del sector més ultradretà dins el govern de coalició, partidaris de continuar la guerra fins a la destrucció total de Hamàs. En aquesta línia, un altre ministre israelià, Amichai Chikli, que pertany al partit Likud de Netanyahu, ha amenaçat d'abandonar el govern si Israel es retira del Corredor Filadèlfia abans de complir els objectius de la guerra, que inclouen l'alliberament de tots els ostatges i la destrucció de les capacitats militars i de govern de Hamàs.