La nova ministra de Seguretat argentina, Patricia Bullrich, excandidata presidencial que s'ha integrat a l'executiu de l'ultraliberal Javier Milei, ha anunciat aquest dijous un nou "protocol per al manteniment de l'ordre públic" que té com a mesura principal la prohibició dels talls i bloquejos de vies de circulació durant les manifestacions. "És el moment d'acabar amb aquesta metodologia que l'únic que fa és generar un desordre total i absolut i una manca de compliment de la llei", va explicar la ministra, i, en aquest sentit, va advertir que "les quatre forces federals de seguretat" intervindran si es produeixen talls. "Si es pren el carrer, hi haurà conseqüències", va resumir Bullrich.
La ministra ha deixat clar que les forces de seguretat actuaran per alliberar les vies que es bloquegin, encara que hi hagi vies alternatives de pas. Respecte de l'ús de la força per part dels agents, ha afirmat que serà "proporcional a la resistència". El protocol estableix la identificació d'autors, còmplices, instigadors i xofers de vehicles que participin en les protestes, així com el possible embargament de vehicles. També s'identificaran persones a les estacions de tren i se'ls podran requisar objectes, com ara pals o màscares. A més, es traslladarà la factura de l'operatiu de seguretat a les organitzacions convocants, a les quals es registrarà en una llista, així com als seus líders o portaveus. D'altra banda, se sancionarà a aquells que portin menors a les manifestacions o bloquejos quan sigui horari escolar. "No permetrem que facin servir nens com a escuts", ha asseverat Bullrich.
Durant el seu discurs d'assumpció de la presidència, Milei va anunciar un seguit de mesures econòmiques dirigides a revertir la situació econòmica del país, i també va avisar que començava "una nova etapa" en la qual el paper de l'Estat seria menor. "Un país, en el qual el qui les fa, les paga, un país en el qual qui talla els carrers, no cobra prestacions socials", va reblar. I en aquesta línia, Bullrich ha anunciat aquesta nova mesura, que els sindicats i moviments socials del país han qualificat d'"il·legal" i "anticonstitucional".
Durant el 2023, s'han produït prop de 8.000 talls de vies públiques arreu de l'Argentina, majoritàriament a Buenos Aires, una xifra menor que l'any anterior, quan van apropar-se als 9.000, segons dades de la consultora Diagnóstico Político. Val a dir que Bullrich ja va intentar aplicar un protocol similar a l'anunciat el 2015, sota el govern de Mauricio Macri, però no se'n va sortir.
Els sindicats amenacen amb una gran mobilització el 20 de desembre
Els sindicats i organitzacions socials i polítiques d'esquerra, com Unidad Piquetera, Polo Obrero o el Frente de Izquierda, havien convocat mobilitzacions per al pròxim 19 i 20 de desembre, amb motiu de l'aniversari de la revolta social que l'any 2001, després del corralito, va culminar amb la renúncia del llavors president, Fernando De la Rúa. La protesta d'enguany també s'havia configurat com una expressió de rebuig cap a Milei, però l'últim anunci de Bullrich previsiblement en provocarà una reacció més forta. "Probablement hi haurà 50.000 persones al carrer. Podran protestar a la vorera?", s'han preguntat els líders d'aquestes organitzacions, que han assegurat que és "inevitable" que es produeixin manifestacions.