El ruble s'ha desplomat a mínims històrics i ara té un valor de menys d'un cèntim de dòlar. Tot just es produeix després que Rússia hagi estat aïllada del sistema de pagament de bancs mundial (SWIFT) com a conseqüència directa de la invasió russa a Ucraïna. La moneda russa ha caigut gairebé un 25% a 105,27 per dòlar, per sota dels 84 per dòlar del divendres a la nit. Els Estats Units, Japó i altres nacions occidentals s'han mobilitzat aquest cap de setmana per imposar sancions addicionals contra Rússia, incloent-hi restriccions d'accés per alguns bancs russos al sistema de pagament bancari global SWIFT.

Les restriccions al banc central rus assenyalen al seu accés a més de 600.000 milions de dòlars en reserves que el Kremlin té a la seva disposició, fet que dificulta la seva capacitat per inflar el ruble després que ja caigués la setmana passada al seu nivell més baix, segons recull la revista Time. En aquest context, els analistes ja van predir la intensificació de corregudes als bancs per part dels russos i la caiguda de reserves governamentals a mesura que els russos venien la seva moneda per obtenir actius més segurs. El sistema de missatgeria financera SWIFT mou diàriament milers de milions de dòlars en més d'11.000 bancs i altres institucions financeres.

Gràficament, però, la caiguda del ruble s'entén molt millor, tal com recull el The New York Times. En assenyalar el banc central de Rússia amb sancions, s'ha atacat a una de les debilitats del president rus, Vladímir Putin: la moneda del país. Així ho destaca el mateix diari que també posa èmfasi en les cues que hi ha hagut a ciutats d'arreu del país per treure diners. El pànic va continuar dilluns. El Banc de Rússia va voler calmar els ànims publicant un missatge, dient que "el volum de bitllets de banc llestos per carregar en caixers automàtics és més que suficient". 

Una caiguda que podria portar (més) descontentament

Abans d'anunciar-se les sancions, el ruble ja estava en caiguda lliure. Aquest dilluns, però, encara s'ha enfonsat més, caient a menys d'un cèntim de dòlar. A mesura que cau el valor de qualsevol moneda, més persones voldran treure-se-la de sobre canviant-la per una que no estigui perdent valor i això fa que encara caigui més, destaca el NYT

El mateix rotatiu i la cadena nord-americana CBS assenyalen que en la Rússia actual, a mesura que el poder adquisitiu del ruble cau, els consumidors que el tenen descobreixen que poden comprar menys coses amb els seus diners. És a dir, es tornen més pobres. Aquesta inestabilitat econòmica podria fer créixer el descontentament popular i fins i tot el malestar. 

Expulsar als bancs del SWIFT ha estat un cop dur, però no l'únic. Les mesures que s'han pres contra el banc central són potencialment devastadores. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir que "congelaria les seves transaccions" i "faria impossible que el banc central liquidés els seus actius". En aquest sentit, el diari assenyala el perquè de tanta influència d'Occident. El kit se centra en una realitat del sistema financer modern: encara que el banc central de Rússia posseeix els actius, però no els controla. Així, caldrà veure com evolucionen les sancions i de quina manera actua Rússia en aquest context.  

 

Imatge principal: moneda d'un ruble / Unsplash