El G7 ha arribat a un acord “provisional” per concedir a Ucraïna un préstec que es finançarà amb els interessos generats pels actius del banc central rus que es troben congelats a la Unió Europea (UE) i especialment a Bèlgica. Així ho han dit a Efe dues fonts, una europea i una altra que va demanar ser citada com a familiaritzada amb les deliberacions del Grup dels Set països més industrialitzats (G7). Aquesta última font ha indicat que el préstec seria d'uns 46.000 milions d'euros, mentre que una altra font de l'Elisi va declarar ahir davant de la premsa que pujaria a 50.000 milions.

D'acord amb la font europea i la familiaritzada amb les deliberacions, els negociadors dels països, coneguts com a xerpes, han arribat ja a un acord "provisional" que encara ha de rebre el vistiplau formal de cadascun dels líders, encara que no es preveu que cap ho bloquegi.

S'espera que l'acord final sigui anunciat aquest mateix dijous quan el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, participi amb els líders del grup en una sessió específica sobre Ucraïna durant la cimera que se celebra a Apúlia, al sud d'Itàlia.

L'objectiu és que els fons arribin "abans de finals d'any"

Al comunicat final de la cimera, programat perquè sigui publicat divendres després de la sessió de cloenda, es plasmarà també l'acord, i s'especificarà que l'objectiu és que els fons arribin a Ucraïna "abans de finals d'any", segons un extracte de l'esborrany d'aquest text vist per Efe.

D'acord amb aquest esborrany, el G7 es limitarà a assenyalar en el comunicat final que es compromet col·lectivament a proporcionar finançament per al fons per a Kíiv, que els països del G7 anomenen "Préstecs d'Acceleració Extraordinària d'Ingressos (EPA, per les sigles en anglès) per a Ucraïna".

Tot i això, segons la font de l'Elisi i la font familiaritzada amb les deliberacions del G7, el govern dels Estats Units serà el que posi la majoria dels fons per al préstec a Ucraïna en què s'usaran com a aval els interessos futurs que es generaran amb els actius russos bloquejats a Europa.

Quants actius congelats hi ha?

Hi ha actualment congelats a tot el món 260.000 milions d'euros de fons del banc central rus, la major part a la Unió Europea i particularment a Bèlgica, que van ser bloquejats després que Rússia llancés la seva invasió sobre Ucraïna el febrer de 2022.

Els 260.000 milions d'euros d'actius russos congelats generen uns 3.000 milions d'euros a l'any de beneficis, però aquesta quantitat és insuficient per mantenir a la superfície Kíiv, ja que únicament cobriria les necessitats de finançament de l'executiu ucraïnès durant un mes.

Per això, el G7 ha decidit fer servir els interessos futurs com un aval per a un préstec a Ucraïna que serà finançat principalment pels Estats Units i que busca ajudar Zelenski a reconstruir el seu país i comprar més armament. Els membres del G7 o altres països interessats podran completar aquest fons amb les seves contribucions, d'acord amb la font de l'Elisi que va parlar ahir dimecres amb la premsa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!