La comunitat internacional ha mostrat la seva profunda preocupació per la pròxima incursió de l’exèrcit israelià sobre la ciutat de Rafah, últim refugi de centenars de milers de palestins que van deixar el nord de la Franja de Gaza seguint les recomanacions d’Israel, que ara està decidida a envair la ciutat del sud de la Franja de Gaza per acabar amb “batallons que queden de Hamàs”, segons ha anunciat el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu. El dirigent israelià ha reconegut en una entrevista a la cadena nord-americana ABC que serà emesa aquest diumenge i de la qual el mitjà ja ha avançat alguns continguts que estan decidits a atacar. "Ho farem. Acabarem amb els batallons terroristes que queden a Rafah, que és el seu últim bastió, però ho farem", ha manifestat el primer ministre israelià. Davant aquesta ofensiva, líders de la comunitat internacional han alertat de les conseqüències que pot tenir aquesta acció militar. D’una banda, la catàstrofe humanitària que pot generar en la població civil, i de l’altra, les greus tensions que pot desencadenar amb Egipte.

Les víctimes continuen augmentant

Netanyahu ja va anunciar divendres que havia donat ordre a l'Exèrcit per començar els preparatius per "evacuar" Rafah, considerada últim refugi dels palestins desplaçats a l'enclavament. Nacions Unides estima que la meitat dels habitants de Gaza estan amuntegats a Rafah i les zones circumdants. Així mateix, suposa el principal punt d'entrada d'ajuda humanitària a la Franja, i per això diversos organismes han alertat del greu impacte humanitari que tindria una ofensiva a la zona. En la matinada d’aquest diumenge han mort almenys 25 civils i desenes més han resultat ferits a conseqüència d'un nou bombardeig de l'Exèrcit d'Israel sobre Rafah, segons ha informat Wafa citant fonts sanitàries. L'artilleria israeliana ha impactat contra una casa que feia de refugi a l'est la ciutat, segons l'agència palestina de notícies, que ha informat d'atacs a altres punts del centre i sud de la Franja.  Segons ha informat aquest diumenge el MInisteri de Salut gazià, controlat pel grup islamista Hamàs, almenys 112 palestins han mort les últimes 24 hores i 173 més han resultat ferits en atacs israelians contra la Franja de Gaza. Amb aquesta nova xifra de víctimes, s'eleva a 28.176 el nombre de persones mortes a l'enclavament palestí pels incessants atacs israelians, segons el Ministeri. Així mateix, 67.784 més han resultat ferides. El Ministeri adverteix que aquestes xifres no són definitives, ja que hi ha nombrosos cadàvers sota els enderrocs d'edificis que no poden ser trets a causa de l'ofensiva israeliana.

Una catàstrofe humanitària

El primer ministre britànic d’Assumptes Exteriors, David Cameron, ha expressat la seva “profunda preocupació” per una eventual ofensiva militar israeliana a Rafah, en el sud de la Franja de Gaza, i ha demanat una pausa en els combats. "Profundament preocupat per la perspectiva d'una ofensiva militar a Rafah: més de la meitat de la població de Gaza s'està refugiant a la zona", ha escrit el ministre al compte de X (antic Twitter).


Per la seva part, l'Alt Representant de la Unió Europea (UE) per a Política Exterior i Seguretat Comuna, Josep Borrell, ha alertat que una ofensiva terrestre per part de l'Exèrcit d'Israel contra la ciutat de Rafah, va fer una piulada a la xarxa X en el que expressa la seva inquietud i la de la comunitat europea. "Em faig ressò de l'advertència de nombrosos Estats membre de la UE que una ofensiva israeliana contra Rafah provocaria una catàstrofe humanitària inenarrable i greus tensions amb Egipte", ha dit. Així, ha recalcat la necessitat de "prendre les negociacions per alliberar els ostatges i suspendre les hostilitats és l'única manera d'evitar una matança".

 

El comissionat de l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA), Philippe Lazzarini, s'ha unit a les veus internacionals que demanen a Israel que no llanci una ofensiva contra Rafah i va alertar que causaria una tragèdia encara més gran de la que actualment pateixen els palestins. "Una operació militar a gran escala entre aquesta població només pot conduir a una intensificació més gran de la tragèdia sense fi que s'està desenvolupant a Gaza", va dir Lazzarini a través del seu compte a la xarxa social X. El cap de l'organització humanitària va subratllar que a la ciutat de Rafah està augmentant l'ansietat i el pànic.

Aquest dissabte, Alemanya, a través de la ministra d'Exteriors, Annalena Baerbock, també va advertir que una ofensiva de l'exèrcit israelià, on es refugien més d'un milió de palestins, seria "una catàstrofe humanitària anunciada", Baerbokk, que va assegurar que la setmana vinent viatjarà a Israel, alerta que el poble palestí de Gaza no pot refugiar-se en cap altre lloc. "Les necessitats a Rafah ja són ara increïbles. 1,3 milions de persones busquen protecció dels combats en un espai molt reduït. Una ofensiva de l'Exèrcit israelià sobre Rafah seria una catàstrofe humanitària anunciada", va escriure a la xarxa social X. "Israel s'ha de defensar contra el terror de Hamàs, però alhora alleujar en la mesura que sigui possible el patiment de la població civil", va recalcar Baerbock.

Aràbia Saudí també va condemnar "enèrgicament" els plans d'Israel a Rafah  i va demanar una reunió urgent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per evitar una "imminent catàstrofe humanitària". "El regne d'Aràbia Saudita adverteix de les repercussions molt perilloses d'atacar la ciutat de Rafah (...) darrer refugi de centenars de milers de civils obligats a desplaçar-se per la brutal agressió israeliana", va dir un comunicat del Ministeri d'Exteriors saudita. "Aquesta insistència a violar el dret internacional i el dret humanitari destaquen la necessitat que el Consell de Seguretat (de l'ONU) es reuneixi de manera urgent per impedir que Israel provoqui una catàstrofe humanitària imminent, de la qual es responsabilitzaria tot aquell que recolzi l'agressió", va afegir en el comunicat. Jordània també s'ha expressat en la mateixa línia de condemna a les intencions d'Israel d'atacar Rafah.

L'advertència d'Egipte

Les conseqüències d'una ofensiva israeliana també amenacen en crear un conflicte amb Egipte, un dels llocs per on poden fugir els refugiats palestins. Egipte, que té frontera amb Rafah, no controlada per Israel, i per on travessa l'ajuda a Gaza, ha rebutjat diverses vegades els plans d'Israel de desplaçar els palestins de Gaza al seu territori, que considera "part d'una política sistemàtica" i que diversos responsables egipcis han qualificat als últims mesos com a “línia vermella”.  "L'existència d'1,4 milions de persones en un territori tan petit sense que es puguin protegir davant d'aquestes operacions militars (indica que) la situació és greu (...) la zona no pot aguantar més víctimes", va manifestar el ministre d'Exteriors egipci, Sameh Shukri. Egipte és un mediador clau, juntament amb Qatar, en les negociacions per a una treva entre Israel i Hamàs. El Caire va acollir la passada setmana una delegació d'aquest grup islamista palestí i una altra de la Jihad Islàmica palestina en un intent d'apropar els seus punts de vista i preparar una proposta mixta que pot ser acceptable per a Israel. “Egipte continua els seus esforços per assolir un marc que permeti una treva per alliberar ostatges i presoners. L'objectiu és aconseguir un alto el foc integral per a l'entrada d'ajuda i per impedir la liquidació de la causa palestina a través del desplaçament, ja sigui (els habitants) de Gaza o de Cisjordània”, va afegir Shukri.