Egipte fa temps que té entre mans la construcció de la Nova Capital Administrativa. Es tracta d'una ciutat als afores del Caire. Idear una ciutat des de zero ha donat peu a moltes idees innovadores, però poques tan ambicioses com el fet d'alimentar aquest gratacel amb hidrogen.
La Forbes International Tower, un edifici d'oficines de 240 metres d'altura que es construirà prop de la Iconic Tower (l'edifici més alt d'Àfrica), es va plantejar des del principi perquè fos més respectuós amb el medi ambient. Dissenyat per Gordon Gill d'Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, la firma darrere de Central Park Tower de Nova York i de la futura Jeddah Tower de l'Aràbia Saudita, tal com destaca la CNN, la intenció és aconseguir una empremta de carboni neta zero, alimentant l'edifici d'oficines de 43 pisos amb hidrogen net, complementat amb panells solars a la façana.
Segons Magnom, el seu desenvolupador, l'edifici, que funcionaria amb un 75% d'hidrogen i un 25% d'energia fotovoltaica, no dependria d'una xarxa elèctrica tradicional. Magnom ha destacat, segons diu la cadena nord-americana, que construir amb materials amb “baix contingut de carboni incorporat” (materials amb emissions associades reduïdes a través de la seva obtenció, fabricació i posterior eliminació o reutilització) podria reduir la petjada de carboni de la seva construcció en un 58%. Mentrestant, el reciclatge i el tractament de l'aigua al lloc reduiran la demanda d'aigua dolça, una cosa vital en un país amb una escassetat cada cop més gran d'aigua. Qualsevol que sigui la seva font d'energia, la Torre Forbes International s'aixecarà al cor del districte central de negocis de la Nova Capital Administrativa, on ja s'estan instal·lant empreses nacionals i internacionals.
El gratacel més alt de l'Àfrica
La Torre Forbes International, sigui com sigui, no serà la més alta del continent. Aquest paper ja recau sobre la Iconic Tower. Es tracta d'un gratacel de 385 metres d'altura i 80 pisos que ja estaria llest. Iconic Tower és el símbol d'aquest nou projecte urbanístic. La iniciativa va ser anunciada el 2015 i l'enorme gratacel va començar a ser construït el maig del 2018, amb la mirada posada en finalitzar la construcció del que ha de ser un dels edificis més representatius d'aquesta nova etapa que Egipte vol iniciar, de la mà de la Xina, tal com destacava el portal Xataka en un article.
La ciutat intel·ligent, un satèl·lit del Caire promocionat per les seves credencials de sostenibilitat, va començar a construir-se el 2016. Encara que està en curs, molts edificis clau ja s'han completat per al projecte, el cost del qual s'estima al voltant de 53 mil milions d'euros.