Grècia està completament paralitzada a causa d’una vaga general de 24 hores que ha provocat l’aturada dels serveis públics arreu del país. Els ferris estan amarrats al port, els avions a terra i el transport públic només funciona a temps parcial, tot a causa de la vaga impulsada pels dos principals sindicats que cobreixen els sectors públic i privat, els quals demanen salaris més alts per fer front a l'augment del cost de la vida. En concret, els organismes dels treballadors busquen el retorn total dels drets de negociació col·lectiva que van ser descartats com a part dels rescats internacionals durant la crisi financera del país.
Es tracta de la tercera vaga general en els darrers tres mesos. Els manifestants han sortit als carrers del centre d'Atenes, on els autobusos, trens, tramvies i el sistema de metro només funcionen durant una part del dia. També s’han organitzat protestes semblants a altres pobles i ciutats. La mobilització promoguda per la Confederació dels Sindicats d'Empleats Públics (ADEDY) i la Confederació General de Treballadors (GSEE) ha provocat la cancel·lació dels vols comercials d'entrada i sortida al país entre la mitjanit de dimecres i la mitjanit de dijous.
General strike in #Greece#Athens – April 9, 2025 pic.twitter.com/RpRh2bV5ZA
— Vedat Yeler (@vedatyeler_) April 9, 2025
Grècia ha sortit de la crisi de deute entre el 2009 i el 2018, la qual va suposar retallades constants de salaris i pensions per fer front a rescats per valor d'uns 290.000 milions d'euros. En el context actual, el país gaudeix d’un creixement econòmic del 2,3%, el qual supera el d’altres economies de la zona euro. Tot i això, els sindicats asseguren que molts ciutadans encara lluiten per arribar a final de mes enmig de l'augment dels costos dels aliments, l'energia i l'habitatge. Tampoc veuen prou el fet que el govern conservador augmentés el salari mínim mensual en un 35%, fins als 880 euros.
"La demanda de la confederació és recuperar la negociació salarial col·lectiva. Abans del 2012, la meitat dels treballadors grecs tenien convenis salarials col·lectius. També hi havia un acord salarial nacional signat per empresaris i sindicats que significava que més del 90% de les treballadores gaudien del permís de maternitat", ha dit Yiorgos Christopoulos, membre de GSEE.
Segons afirma el sindicat en un comunicat, el fet que el govern hagi posat els contractes individuals al centre de la seva política no és positiu, ja que els “individus són impotents per negociar amb els seus caps”. Així mateix, l’organisme que representa més de dos milions de treballadors del sector privat sosté que "els preus han pujat tant que estem comprant un 10% menys de béns en comparació amb el 2019". "Fem vaga pel que és obvi: pujades salarials i contractes col·lectius de treball".