Europa ja es prepara per a la possible onada de refugiats que puguin arribar de l'Afganistan després que els talibans s'hagin fet amb el control del país. En aquest context, Grècia ja ha dit que no es convertirà en un punt d'entrada a Europa per a les persones que fugin dels talibans i ha demanat a la Unió Europea que reforci la col·laboració amb Turquia per gestionar fluxos migratoris. Així ho ha verbalitzat el ministre de Migració i Asil grec, Notis Mitarakis.

"Europa ha de parlar de forma eficaç amb Turquia sobre l'enfortiment de la Declaració Conjunta (sobre migració) del 2016. Aquesta ha estat durant molt de temps una posició ferma del nostre país, que la Declaració conjunta el 2016 ha de funcionar, i que Europa i Turquia, les dues, han de complir amb les seves obligacions derivades d'aquesta. Europa no limita amb Afganistan", ha ressaltat Mitarakis aquest dimarts en una entrevista a la ràdio grega Parapolitika i que ha recollit l'agència Efe. 

El ministre s'ha expressat en diversos mitjans de comunicació i també a les xarxes socials. No és casualitat que ho hagi fet aquest dimarts perquè dimecres hi ha una reunió dels ministres de l'Interior de la UE per parlar de la resposta a una possible arribada de sol·licitants d'asil des de l'Afganistan. 

"Estem dient clarament que no serem i no podem ser la via d'entrada a Europa per als refugiats i migrants que puguin intentar venir a la UE", ha exposat el mateix Mitarakis a la televisió pública ERT i recull Efe. On també ha repetit el que ja és el lema grec en política migratòria: s'ha dut a terme una política migratòria "estricta però justa".

Turquia, país segur

En aquest context, el passat mes de juny, Grècia va declarar Turquia tercer país segur per retornar a refugiats sirians, afganesos, somalis, pakistanesos i  bangladeshians amb un decret que reforçava el que ja s'havia pactat entre Ankara i la UE i que buscava agilitzar les devolucions. 

D'aquesta manera, Grècia considera que a Turquia, les persones d'aquestes nacionalitats, tenen garantits els drets humans i que no seran retornats als països d'origen.

La capacitat de Grècia de protegir les fronteres

Dilluns el ministre ha defensat una vegada més la capacitat del govern hel·lè per "protegir les fronteres" i ha assegurat que aquest any han arribat a Grècia 4.500 persones de manera irregular, una xifra inferior a les 15.000 del 2020 i a les 72.000 del 2019, segons ha recollit també Efe. "Grècia ja no està experimentant una crisi migratòria", ha ressaltat. 

 

 

Imatge principal: un nepalès evacuat de l'Afganistan / Efe