ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
S'ajunten les lluites. Activistes de Greenpeace han boicotejat l'arribada d'un vaixell amb petroli rus al Regne Unit, tant per la guerra d'Ucraïna com pel seu impacte mediambiental i ecològic. D'acord amb els càlculs de l'organització, parlem de 33.000 tones de cru amb un valor estimat de trenta milions de lliures (més de 35 milions d'euros) "que anirien directament a (Vladímir) Putin per finançar la seva invasió d'Ucraïna". Així doncs, dotze voluntaris de Greenpeace han eludit la seguretat d'un dels molls del riu Tàmesi aquest diumenge vespre i s'han preparat per evitar que el petrolier Andròmeda atraqués i descarregués la mercaderia.
L'organització ecologista ha recordat que el primer ministre britànic, Boris Johnson, va instar Europa a deixar de comprar petroli rus i va demanar que tots els ports britànics bloquegessin l'arribada de vaixells amb bandera russa. "Però el petroli rus encara arriba, així que hem pres mesures", ha indicat Greenpeace mitjançant un comunicat. Llavors, els activistes han ocupat el moll de Navigator Terminals del Tàmesi on havia d'arribar el vaixell en qüestió i han impedit que atraqués, fins al punt que ha hagut de fer marxa enrere i atracar en un moll molt més llunyà (a la costa de Margate, a més de 100 quilòmetres de la destinació original).
La guerra, la inflació, la pobresa i el clima
Els voluntaris han desplegat pancartes amb el lema "Guerra de combustibles fòssils", però han acabat sent expulsats i detinguts. "Gràcies a ells, el vaixell ple de petroli de Putin no ha atracat avui", ha celebrat igualment Greenpeace. Tanmateix, l'acció de protesta ha aconseguit aguantar més de dotze hores: des d'aquest diumenge vespre fins aquest dilluns. Tot apunta al fet que hi haurà més accions d'aquesta mena, ja que l'organització ha recordat que compta amb una aplicació anomenada "Russian Tanker Tracker" que permet veure en directe quan surten de Rússia els enviaments de petroli i quan arribaran tant al Regne Unit com a ports de la resta del planeta. "Els activistes de Greenpeace han estat fent servint el rastrejador per protestar contra els enviaments de combustibles fòssils russos als Estats Units, Dinamarca, Suècia, Polònia, Bèlgica, Espanya i el mar Bàltic", ha recordat l'organització.
Greenpeace ha aprofitat la situació per criticar que "la indústria dels combustibles fòssils ha estat finançant la guerra durant molt temps". "El petroli i el gas representen el 40% del pressupost federal de Rússia i constitueixen el 60% de les seves exportacions. L'octubre del 2021, Rússia va guanyar més de 400 milions d'euros al dia amb els combustibles fòssils", ha precisat. I ha afegit: "Cada vegada que comprem petroli o gas rus, els diners de les nostres butxaques va a Putin fer finançar aquesta guerra. Tot i això, podem ajudar a aturar la guerra reduint la demanda de combustibles fòssils". Més enllà de la guerra, l'organització ecologista també ha assenyalat que és important deixar de dependre del petroli per acabar amb la inflació i la pobresa energètica, així com per frenar la crisi climàtica.