Allau de baixes a l'empresa fabricant del programari Pegasus. El director executiu de NSO i un dels fundadors de la companyia, Shalev Hulio, ha renunciat al seu càrrec, segons ha informat aquest diumenge el diari The Times of Israel. Hulio ha estat al capdavant de NSO en moments molt complicats fent front a la publicitat negativa que l'empresa ha estat rebent en els darrers anys convertint la companyia en sospitosa de cometre pràctiques il·lícites en l'àmbit internacional. L'empresa, a través d'un comunicat, ha indicat que Hulio malgrat deixar de ser CEO de NSO, seguirà en la companyia supervisant la part de fusions i adquisicions. A més, de la baixa d'Hulio, segons un funcionari de l'empresa, sota l'anonimat ha afirmat que altres 100 empleats, aproximadament un 13% de la plantilla, també seran acomiadats com a part d'un procés de reorganització. En el mateix escrit, NSO ha assegurat que la reestructuració estudiarà "tots els aspectes del negoci, inclosa la racionalització de les seves operacions per garantir que NSO segueixi sent una de les principals companyies d'intel·ligència cibernètica d'alta tecnologia del món, centrada en els països membres de l'OTAN".
Els escàndols de NSO
Tot i que l'empresa no ha fet pública la seva llista de clients, els governs i les agències d'espionatge de tot el món han sentit parlar del programari Pegasus en els darrers mesos arran de l'escàndol amb l'espionatge a líders independentistes a Catalunya. El programari Pegasus permet entrar en els dispositius de qualsevol usuari i activar el micròfon i la càmera sense permís. La companyia ha estat vinculada a diversos escàndols arran d'aquest programari de vigilància. L'any passat, va entrar en la llista negra del govern nord-americà, acusant-los d'haver utilitzat l'eina per "realitzar repressió transnacional". Segons un informe de ProPublica, des d'aleshores, NSO està pressionant per sortir d'aquesta llista invertint "centenars de milers de dòlars en campanya publicitària". A més, l'informe assenyala que la companyia va intentar incloure aquest tema a la reunió que es va produir el passat mes de juliol a Jerusalem entre el primer ministre Yair Lapid i el president nord-americà, Joe Biden.
La companyia es defensa
S'ha parlat que països com Espanya, Azerbaidjan, Bahrain, Kazakhstan, Mèxic, Marroc, Ruanda, Aràbia Saudita, Hongria, l'Índia i els Emirats Àrabs Units van comprar el programa Pegasus del grup NSO per dirigir-se a activistes, dissidents polítics i periodistes, inclòs suposadament el Marroc dirigit a francesos. La legalitat i honestedat del programari Pegasus està qüestionada per part de dirigents polítics i dels ciutadans. Per la seva banda, la companyia defensa que només es ven a governs estrangers com a eina per lluitar contra criminals i terroristes. NSO assegura que disposen de mesures de seguretat per prevenir els possibles abusos dels estats, però els sectors més crítics afirmen que no és suficient. L'empresa indica que no pot controlar les persones o organitzacions que investiguen els governs perquè no té accés a la informació que recullen.
A Israel NSO també està sent investigada després d'espiar al fill de l'ex primer ministre, Benjamin Netanyahu.