Greus incidents s'han produït a la Universitat de la Sorbona de París, després que centenars d'estudiants l'han ocupada amb crits contra la segona volta de les eleccions presidencials franceses, a les quals acusen de ser una "falsa elecció" entre Emmanuel Macron i Marine Le Pen. Des de dimecres, centenars d'estudiants es mobilitzen a París, Nancy i fins i tot Reims, per protestar contra el resultat de la primera volta de les eleccions presidencials en un clima gairebé antipolític.
🚨 Face à l’inaction des directions et de l’Etat nous avons pris les choses en main : le blocus de SciencesPo vient d’être évacué par nos soins. Tout ce petit monde a pris la fuite. Qu’ils acceptent le verdict des urnes : leur défaite !
— La Cocarde Étudiante (@CocardeEtud) April 14, 2022
Participation de militants GZ et UNI 🤝 pic.twitter.com/KV37vK8Kpy
Tensions devant la #Sorbonne : des manifestants tentent d’empêcher l’installation de barrière autour du bâtiment.
— Clément Lanot (@ClementLanot) April 14, 2022
Gaz lacrymogène et projectiles. https://t.co/HsCBOyK4zW pic.twitter.com/nXjLfiXAtq
"Macron i Le Pen no ens representen gens. Són dues opcions tan dolentes l'una com l'altra i estem cansats d'haver de triar entre la pesta i el còlera”, ha explicat Clémence, de 23 anys, estudiant de màster en anglès a la Sorbona, al diari francès Le Monde. Aquest posicionament ha quedat reflectit en pintades dins del recinte universitari, amb una gran animadversió contra la segona volta dels comicis.
Tensions en cours autour de la #Sorbonne : gaz lacrymogène et projectile.
— Clément Lanot (@ClementLanot) April 14, 2022
Le mobilier urbain sert de barricade. pic.twitter.com/sWVDKF5KzD
Els CRS, els antiavalots francesos, han fet retrocedir els estudiants que estaven concentrats a la plaça, llançant gasos lacrimògens, sense provocar cap ferit. Els joves, alguns amb ulls enrogits, han retrocedit cridant "tothom odia la policia". Però llavors alguns estudiants que estaven mirant a les finestres han llançat al carrer objectes com papereres, extintors, ampolles o fins i tot mobles, segons ha informat l'Agència France Presse. Si aquest clima crític en l'esquerra francesa arrela, pot portar un sector d'aquest sector ideològic cap a l'abstenció, cosa que posaria problemes a Macrón, que ara necessita el suport de l'esquerra per superar Le Pen, que tindrà els vots del també ultradretà Zemmour.
Per l'investigador del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) Moussa Bourekba, ja no està "tan clar com abans" que els electors aïllin l'extrema dreta francesa a la segona volta, i ni tan sols que ho facin els propis polítics un cop es troben regidors o diputats ultres als espais de poder. "El número dos dels Republicans ha dit que no votaria a Macron. I en altres eleccions, a nivell regional o municipal, hem vist lògiques en què el cordó sanitari no s'ha aplicat", ha afirmat. Apunta que Marine Le Pen té opcions reals de guanyar. La clau, avisen, seran els indecisos i abstencionistes de la primera volta, així com els votants de Jean-Luc Mélenchon, que no està tan clar que votin massivament per Macron. Entrevistat per l'ACN, Bourekba alerta que "el cordó sanitari fa temps que s'està desmantellant" i Le Pen "ja no provoca tant estat de xoc com era el cas fa 20 anys", quan el seu pare va provocar una gran mobilització de votants per barrar-li el pas a l'Elisi. A més, destaca que el mateix Emmanuel Macron ha "normalitzat i banalitzat temes que fins ara eren de l'extrema dreta", com la seguretat, els separatismes i la laïcitat.