El president electe dels Estats Units, Donald Trump està renovant els desafiaments infructuosos que ja va fer durant el seu primer mandat, com que els EUA compraran Groenlàndia a Dinamarca, sumant-se a la llista de països aliats amb els quals està provocant conflictes, abans fins i tot d'assumir el càrrec el 20 de gener.

Primer va ser el Canadà, a qui ha suggerit que es converteixi en l'estat número 51 dels Estats Units, referint-se directament al primer ministre canadenc Justin Trudeau, com a “governador del Gran Estat del Canadà". Trump va darrere el Canal de Panamà, reclamant que torni a mans estatunidenques, i ara, vol novament Groenlàndia. 

Durant l'anunci d'aquest diumenge del nomenament de l'ambaixador a Dinamarca, Trump va assegurar que per motius de Seguretat Nacional i Llibertat a tot el món, els Estats Units consideren que "la propietat i el control de Groenlàndia són una necessitat absoluta”. Les intencions sobre Groenlàndia se sumen a les amenaces per "reprendre el control" del Canal de Panamà, si no es fa alguna cosa "per alleujar els creixents costos d'enviament", requerits per usar la via fluvial que connecta els oceans Atlàntic i Pacífic.

L'illa més gran del món no està en venda

Groenlàndia és l'illa més gran del món i es troba entre l'Atlàntic i Àrtic. Està coberta en un 80% per una capa de gel i alberga una gran base militar estatunidenca. Des de 1979 va obtenir la seva autonomia de Dinamarca, i el seu actual cap de govern, Múte Bourup Egede, ja va avisar que les últimes amenaces de Trump per al control estatunidenc serien "tan insignificants" com les que va fer en el seu primer mandat.

En un comunicat, li ha recordat que l'illa no està en venda. “Groenlàndia és nostra. No estem en venda i mai estarem en venda”, ha dit el mandatari. “No hem de perdre la nostra lluita d'anys per la llibertat”. Trump ja va cancel·lar una visita el 2019 a Dinamarca, després que Copenhaguen va rebutjar la seva oferta per a comprar Groenlàndia.

El pols pel Canal de Panamà

Els Estats Units van construir el canal a principis de 1900, però van cedir el control a Panamà el 31 de desembre de 1999, sota un tractat signat el 1977 pel president Jimmy Carter. Aquest cap de setmana, Trump ha suggerit que els EUA són “estafats” al Canal de Panamà, i que exigirà que aquest sigui retornat als Estats Units d'Amèrica, íntegrament, ràpidament i sense preguntes”, va dir el president electe.

La resposta del president de Panamà, José Raúl Mulino, no va trigar a arribar, i li va respondre en un vídeo "que cada metre quadrat del canal pertany a Panamà i així seguirà", en un missatge que Trump va replicar a les seves xarxes socials amb to desafiador. “Ja veurem!”. El president electe no es va aturar aquí i també va publicar una imatge d'una bandera estatunidenca plantada en la zona del canal sota la frase, “Benvinguts al Canal dels Estats Units!”.

trump canal panama
La publicació de Trump desafiant al president del Panamà / Truth Social
 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!