El cap del grup de mercenaris rus Wagner, Yevgueni Prigozhin, ha afirmat aquest diumenge que els seus combatents no signaran cap contracte per subordinar-se al Ministeri de Defensa rus, després que el ministre, Serguei Shoigú, manifestés la seva intenció d'incorporar els destacaments de voluntaris i grups de mercenaris sota el control del seu ministeri per "dotar-los de l'estatus legal necessari i crear enfocaments unificats" en la invasió a Ucraïna. Prigozhin, que ha estat sempre molt crític amb el ministre de Defensa i el cap de l'Estat Major General de les Forces Armades, Valeri Guerásimov, sosté que el grup de mercenaris està "completament subordinat" als interessos de Rússia i "el comandant en cap" Putin, però que té una estructura independent i que, d'aquesta forma, és "altament efectiu".
Yevgueni Prigozhin, cap de Wagner, ha afirmat en el seu canal de Telegram que "aquestes ordres i decrets que signa Shoigu, s'apliquen als empleats del Ministeri de Defensa i al personal militar" i ha conclòs en que "la companyia militar privada Wagner no signarà cap contracte amb Shoigú". Prigozhin ha aprofitat per criticar al ministre de Defensa en el comunicat emès: "Desafortunadament, la majoria de les unitats militars no té tanta eficiència i és precisament perquè Shoigú no pot manejar formacions militars adeqüadament". Contrari a la subordinació davant del ministre Shoigu, el cap dels mercenaris defensa que Wagner coordina totes les seves accions i fa les tasques establertes pel general de l'Exèrcit Serguei Surovikin, a qui ha qualificat de "comandant intel·ligent, competent i experimentat".
Un contracte per "unificar criteris"
Aquest dissabte el viceministre rus de Defensa, Nikolái Pankov, va dir que els destacaments de voluntaris, xifrats actualment en uns 40, han de signar abans de l'1 de juliol un contracte amb el Ministeri de Defensa a fi d'atorgar-los "l'estatus legal necessari i crear enfocaments unificats en l'organització de les seves tasques" a Ucraïna. Segons Pankov, els contractes de subordinació a Defensa "augmentaran la capacitat de combat i la eficàcia de les forces armades i els destacaments de voluntaris". El Kremlin sol referir-se Wagner com a "destacament de voluntaris" per evitar atorgar un estatus legal a la formació paramilitar.
Es tracta d'una mesura que s'ha interpretat com una forma d'exercir cert control i lligar en curt Wagner, el grup de mercenaris al servei de Rússia majoritari, amb un líder que ha estat molt crític en nombroses ocasions amb la gestió del ministre de Defensa rus, a qui ha retret la manca de subministrament d'armes i munició i les morts de molts dels seus mercenaris en conseqüència.