El Qatargate ha encès el grup socialista europeu. La suposada trama que ha implicat la fins ara vicepresidenta de l'Europarlament, la grega Eva Kaili, i també polítics i assessors italians, ha provocat la indignació d'eurodiputats francesos i alemanys, que demanen explicacions a la presidenta del grup, l'espanyola Iratxe García Pérez. Mitjans francesos com Le Point i L'Humanité han començat a denunciar aquesta situació, que atribueixen a una negativa d'aplicar reformes internes. Segons Le Point, a l'eurogrup socialista hi ha tal nivell d'empipament que Iratxe García Pérez "està totalment sobrepassada" per la situació, i "no controla res".
Un membre de la delegació francesa afirma que l'actitud dels socialistes espanyols és d'un total enrocament a l'hora de fer canvis, i ho atribueix a la por que els impliquin en l'escàndol de corrupció que s'ha produït. "Els socialistes espanyols fa la impressió que no volen moure's perquè seria reconèixer que els han manipulat", afegeix aquest representant francès. Els socialistes francesos van notar, sense entendre-ho, que les resolucions d'urgència presentades pel grup anaven molt sovint contra els Emirats Àrabs Units, enemics jurats de Qatar a la península aràbiga, cosa que s'hauria fet amb l'acord o passivitat de la dirigent del PSOE. Els socialistes francesos i alemanys han començat a rebre el suport en aquestes crítiques dels socialdemòcrates holandesos, flamencs, romanesos, suecs, i danesos, i també demanen responsabilitats a la dirigent del PSOE.
Segons Le Point, la situació està tan enrarida que en diverses reunions internes d'aquests dies Iratxe García Pérez ha acabat plorant i ha hagut de sortir de la sala per eixugar-se les llàgrimes.
Amb un caràcter impulsiu, l'actual presidenta de l'eurogrup socialista va ser una de les que es va oposar més al reconeixement del president a l'exili, Carles Puigdemont, com a eurodiputat, i va amenaçar el llavors president del Parlament Europeu, el desaparegut David Sassoli, amb l'expressió "no li pots fer això a Espanya" mentre llançava a terra els papers que portava. Més tard, va ser una de les grans avaladores del suplicatori contra Puigdemont.
Iratxe García (PSOE), sobre el levantamiento de inmunidad a Puigdemont, Comín y Ponsatí: "Estoy muy satisfecha del resultado de la votación. Es una victoria de la democracia y del Estado de derecho" https://t.co/icHe2Skye4#LaHoraDeLa1 pic.twitter.com/kQjsnwelIt
— RTVE Noticias (@rtvenoticias) March 9, 2021
L'eurodiputat francès Raphaël Glucksmann és qui porta la veu cantant contra la manera com s'ha actuat a l'eurogrup socialista, segons L'Humanité. I s'exclama per les esmenes que afeblien la resolució sobre els drets dels treballadors a Qatar en el context del Mundial. A l'entendre dels crítics, tot això indica que a l'eurogrup socialista hi influeixen potències estrangeres, a través de persones col·locades en càrrecs clau.
5/6 : La réunion du groupe des Socialistes et Démocrates d’aujourd’hui est cruciale.
— Raphael Glucksmann (@rglucks1) December 12, 2022
J’y porterai la voix de l’intransigeance la plus totale.
La social-démocratie européenne doit faire le ménage en son sein.
Mentrestant, el Parlament Europeu avui ha demanat paralitzar tots els expedients legislatius relacionats amb Qatar arran dels suposats suborns d'aquest país al grup socialista. En una resolució aprovada per 541 vots a favor, dos en contra i tres abstencions, els eurodiputats han aprovat un text que aposta per suspendre el procés parlamentari de les iniciatives per liberalitzar els visats amb Qatar i l'acord d'aviació amb el país. També reclamen suspendre les visites al país "fins que s'aclareixi la situació" i que els representants qatarians no puguin accedir a la institució. La resolució també demana prohibir les donacions de països tercers a eurodiputats i partits polítics, i que els membres de la cambra hagin de fer una declaració de béns a l'inici i final del mandat.
I la fiscalia europea ha demanat aixecar la immunitat a Kaili, i ha argumentat que fa aquest pas després de rebre un informe de l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) sobre sospites de frau en "la gestió de l'assignació parlamentària".