Un grup de turistes catalans fa una setmana que estan atrapats a un hotel d'Etiòpia arran de l'esclat de violència entre milícies regionals i l'exèrcit a la regió d'Amhara, situada al nord del país. Les milícies Fano són un grup heterogeni armat que va col·laborar amb els efectius d'Amhara durant la passada guerra de Tigray fins que la seva relació es va deteriorar per discrepàncies sobre la gestió de la seguretat regional. TV3 va avançar que diversos catalans es van veure sorpresos pels enfrontaments entre grups armats al nord del país i, malgrat poder fugir de la zona més directament afectada, encara no han pogut tornar. En total, el grup està format per 19 persones de tot l'Estat, la majoria catalans i entre elles una menor de 13 anys, i una guia que estaven al viatge organitzat per l'agència Kananga—amb seu a Barcelona—.
Aquest dimecres encara estan pendents de ser repatriats, tot i que, l'Ambaixada d'Espanya a Etiòpia sap de la situació del grup i està "permanentment en contacte telefònic amb ells". Així mateix, els ha recomanat que romanguin sense sortir de l'hotel fins que es calmi la situació. Per la seva banda, fonts del departament d'Acció Exterior admeten que la "situació és molt complicada". Des del Govern també estan en contacte amb els afectats i els han ofert atenció psicològica. També s'han posat en contacte amb els alcaldes de les poblacions d'on provenen els turistes en qüestió. Tot i això, el rescat està en mans del ministeri d'Exteriors.
Estat d'emergència a Amhara
El grup de turistes, format per una majoria de catalans, porta des del dimecres 2 d'agost tancats en un hotel a Etiòpia. El govern federal etíop va declarar el passat dijous l'estat d'emergència a la zona. Per tant, els avions no poden sortir perquè s'han tancat tots els aeroports de la regió i les carreteres estan controlades pels militars. A més, s'han restringit les comunicacions. Els combats han empitjorat a la regió durant els últims dies després que les milícies aconseguissin el control de l'aeroport de la ciutat santa de Lalibela, patrimoni de la humanitat pels seus antics monestirs coptes del segle XI, segons una alerta de viatge publicada dimarts passat pel Ministeri d'Exteriors del Regne Unit.
Situació complicada pels catalans atrapats a Etiòpia
Una de les catalanes atrapades, la Núria, ha explicat a El Món a RAC1 que actualment tenen dificultats amb la telefonia mòbil, però que han aconseguit posar-se en contacte amb el cònsol honorari d’Etiòpia a Barcelona, que els ha donat suport constant. A banda d'això, poca cosa més ha pogut solucionar. Precisament, per aquesta raó, ha reclamat a les institucions catalanes, espanyoles i europees que facin pressió sobre el govern etíop per trobar la fórmula de poder-los evacuar. “Que posin corredors, que facin una treva. El que sigui”, ha reclamat. En aquest sentit, ha reiterat la necessitat de ser evacuats, ja que, el seu viatge va acabar el passat dissabte, i la medicació preventiva de la malària amb la qual van viatjar durava només fins dissabte.
El director d'operacions de l'agència encarregada d'organitzar el viatge, Miquel Ribas, també ha assegurat a RAC1 que en el moment de contractar el viatge i planificar la ruta, no existia cap risc a la regió d'Amhara. "No hi havia cap alerta que hi hagués conflicte i no s’hi pogués anar, eren aliats del govern. Ens ha agafat per sorpresa", ha explicat. En la mateixa línia que la Núria, també ha denunciat que "l’ambaixada no ens està donant solucions”. Ha relatat que està en contacte amb el director d’un hotel gran per buscar solucions alternatives: “Tenim dues vies. Una, parlar directament amb els contactes que hi tinc, a veure si ens troben una solució; o directament amb l’ambaixada. Però ha de ser segur. Si poguéssim pagar un comboi, el pagaríem, però el problema és la seguretat".
Una guia turística de la zona, Noelia Bertrán, també ha explicat a Catalunya Ràdio com s'està vivint la situació a Etiòpia. Noelia ha relatat com va esclatar la situació, mentre anaven amb el grup en un autocar a fer una excursió, i tan ella com el conductor van començar a rebre trucades. Finalment, van ser aturats a la carretera i els hi van demanar que fessin la volta. Van arribar a un poble i de cop, van començar a disparar pel carrer. "1 hora més tard ens van dir que estàvem atrapats i ens van dir: us podeu instal·lar aquí. Al principi, creiem que era per 1 dia o 2, però anem cap a 8, i cada dia ens diuen 2 dies més". Manté el contacte amb el cònsol espanyol d'Etiòpia que "s'està preocupant molt i s'està movent per demanar explicacions al govern etíop. De moment no hi ha cap solució". A més, la Noelia ha explicat que hi ha un membre del grup que necessita una medicació per al cor, "avui hem anat a un centre mèdic a veure si podem trobar la medicació. Hem vist que el poble és segur, però hi ha moltes persones armades, és inviable sortir del poble perquè les altres localitats estan bastant pitjor d'on estem", ha explicat.
La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, també ha explicat a Catalunya Ràdio i RAC1, que el Govern està en contacte amb els turistes atrapats per fer seguiment i acompanyament de la situació. "Més en aquest cas, que parlem d'una zona on hi ha un conflicte armat. Intentem actuar amb discreció per reaccionar amb tota la responsabilitat i mirar de preservar la seguretat dels implicats". Serret ha explicat que estan en contacte permanent amb el ministeri i fer un acompanyament a la gent allà i si cal també als familiars que estan aquí. "La situació és delicada i les comunicacions són complicades", ha advertit. En aquest sentit, ha reconegut que s'estan intentant fer accions per les autoritats que corresponen per evacuar-los "però és complicat. No podem generar falses expectatives. Fa vuit dies i, ara com ara, no es pot donar una data".