El passat 24 de febrer Rússia va iniciar la invasió d'Ucraïna. Des d'aleshores hi ha hagut bombardejos i autèntiques massacres. I pel que sembla, a banda de l'exèrcit rus, també hi hauria membres del Grup Wagner. Però, què és exactament? Es tracta d'una força militar privada amb vincles estrets al president rus, Vladímir Putin, segons assenyalen diversos mitjans. Tal com destaca el portal Infobae, les forces del Grup Wagner han aparegut a Ucraïna, suposadament per combatre al costat dels militars russos a la guerra. El mateix portal assenyala que en l'últim mes, els efectius s'han triplicat a més de mil. La seva presència al Donbass genera preocupació. Segons sembla, investigadors de les Nacions Unides ja haurien reportat atacs a civils, realitzant execucions massives i saquejant diverses propietats privades. 

Aquest 'exèrcit' privat del Grup Wagner es va crear l'any 2014, durant la guerra del Donbass, a l'est del país, i l'annexió de Crimea per part de Rússia. Va començar a fer-se popular quan va ajudar a les forces separatistes de les autoproclamades Repúbliques Populars de Donetsk i Lugansk entre 2014 i 2015. Aquestes àrees son part d'Ucraïna, però cal recordar que el 21 de febrer, Putin va firmar un decret que les reconeix com a regions independents. El grup porta el nom del seu líder Dmitri Utkin, que va triar "Wagner" per honorar al compositor de música clàssica, que suposadament també era un dels preferits d'Adolf Hitler, segons destaca el The New York Times. Que també assegura que té diversos tatuatges amb simbologia nazi. El Kremlin nega vincles amb aquest grup, però Utkin i el president rus.

Segons ressalta la publicació Newsweek, tot i dir-se Grup Wagner no existeix una sola entitat corporativa amb aquest nom, sinó que és una xarxa més gran d'empreses i grups que operen junts. Tanmateix, qui finança aquest grup? Aquest mateix portal constata que, segons els Estats Units, aquest grup és finançat per Evgeni Prigojin, un estret amic de Putin. 

Infobae també destaca que el grup no està registrat com una entitat legal en cap lloc del món. I de fet, els mercenaris són il·legals davant la llei russa. Malgrat tot, aquesta existència clandestina va molt bé perquè Rússia pot treure importància a les seves baixes al camp de batalla i distanciar-se de massacres.

Putin hauria enviat aquests reforços a Ucraïna per tenir homes amb experiència. Alguns haurien estat reclutats a Síria i Líbia, segons del portaveu del Pentàgon, John F. Kirby. Ucraïna, malgrat tot, no ha estat el primer lloc on s'han vist membres d'aquest 'exèrcit'. També han estat combatent a Sudan, Mali, Moçambic, on han exercit influència russa a través del poder i han seguit voluntats de líders autoritaris. Sempre segons les fonts citades. 

 

Imatge principal: Maquinària militar russa destruïda al carrer, a Butxa, la ciutat que va ser recuperada per l'exèrcit ucraïnès, al nord-oest de Kíiv. S'han trobat centenars de civils torturats i assassinats a Butxa i altres parts de la regió de Kíiv després de l'exèrcit rus es va retirar d'aquelles zones. Les tropes russes van entrar a Ucraïna el 24 de febrer i van provocar combats i destruccions al país i van provocar una sèrie de sancions econòmiques severes a Rússia per part dels països occidentals / Efe