Un grup de xiïtes antisunnites radicals ha atacat aquest dijous l'ambaixada de l'Azerbaidjan a Londres. L'incident, que s'ha saldat amb la detenció de vuit homes, ha produït unes imatges insòlites, on es pot veure com els membres d'aquesta facció despengen la bandera del país que oneja al balcó de l'edifici i la substitueixen per la seva. Segons ha reivindicat el mateix grup, anomenat Unió de Servidors de Mahdi (MSU, per les seves sigles en anglès), en un comunicat a la premsa, la protesta que va desencadenar en l'assalt al balcó anava dirigida al president de l'Azerbaidjan, Ilham Aliyev, "i el seu govern", a qui acusen de ser responsable de "crims horribles i persecució" i comparen amb Erdogan i Putin. En resposta a l'atac, l'ambaixador azerbaidjanès, Elin Suleymanov, ha condemnat l'acció a Twitter i "el soscavament directe al principi de la inviolabilitat de les instal·lacions diplomàtiques", i ha confirmat que ell i el seu equip estan fora de perill.
Assalt a l'ambaixada
Les imatges que circulen per la xarxa mostren com un grup d'homes protesta davant de l'ambaixada situada al luxós barri de Kensington i aconsegueixen entrar-hi i pujar al balcó. Segons la premsa local, la policia de Londres va rebre l'alerta de la intrusió i van acudir al lloc dels fets, on van procedir a detenir vuit homes després d'un forcejament. Les investigacions encara estan obertes. En el comunicat emès aquest divendres, la MSU descriu els fets que suposadament els van dur a actuar. Segons la seva versió, "la gota que va fer vessar el got en els dies recents" va ser el suposat assetjament que va patir una dona que va escriure el nom d'un imam a la paret de casa seva. No és la primera vegada que la MSU protagonitza un incident d'aquestes característiques. El 2018, van fer servir el mateix modus operandi de substituir les banderes, aquest cop a l'ambaixada de l'Iran a Londres, on van irrompre armats en protesta pel règim del país.
Després de les detencions, l'ambaixada va aconseguir repenjar la bandera azerbaidjanesa i continuar amb la seva feina habitual, sense que l'incident anés a més, i amb el personal diplomàtic fora de perill. El mateix ambaixador es trobava fora de Londres en el moment dels fets. L'atac ha estat condemnat per les xarxes socials per altres ambaixades i representants polítics d'altres països. A la capital de l'Azerbaidjan, Bakú, centenars de persones es van concentrar per denunciar l'atac i resar conjuntament portant banderes del país.