Aquest dilluns es reprenen les negociacions per intentar aconseguir un alto el foc a la Franja de Gaza. En aquest context, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha declarat que potser és l'"última oportunitat" per alliberar els ostatges retinguts a Gaza després de la seva arribada a Israel per pressionar per un acord d'alto el foc. Després d'aterrar a Tel-Aviv hauria dit que és un "moment decisiu" per a les converses de pau. Aquest és el novè viatge a Orient Mitjà de Blinken des de l'octubre. El màxim diplomàtic es reunirà amb el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, i altres líders israelians. Blinken pretenia "pressionar totes i cada una de les parts en el sentit que és important que les peces d'aquest procés arriben a una meta", hauria dit un funcionari nord-americà.
La iniciativa es produeix enmig de creixents temors d'un atac de l'Iran i Hezbollah contra Israel i l'amenaça d'una guerra regional total. Anteriorment, Netanyahu havia culpat Hamàs pels endarreriments per assolir un alto el foc. Mentrestant, els atacs d'Israel continuen, i han matat 19 persones més a Gaza aquest diumenge, incloent-hi sis nens, segons haurien informat les autoritats sanitàries palestines.
Israel diu que serà "inflexible"
El primer ministre israelià s'ha mostrat, per ara, implacable i ha assegurat que serà "inflexible" en les negociacions de treva amb Hamàs. Netanyahu reclama que siguin els països mediadors qui exerceixin pressió sobre el grup islamista i no sobre Israel per arribar a un acord. Assegura que està disposat a fer un exercici de flexibilitat en certs aspectes, però "hi ha coses sobre les quals hem de ser inflexibles". Tot i que no ha concretat quines són aquestes qüestions, alguns mitjans israelians apunten que Israel insisteix a mantenir la presència militar als corredors que ha obert a Gaza.
Segons un comunicat de l'oficina Netanyahu, asseguren que l'objectiu principal és continuar "negociant per l'alliberament dels nostres ostatges, perquè és una tasca moral i nacional de primer ordre", però es mantenen en remarcar la dificultat que asseguren hi ha perquè a l'altre costat hi troben "una organització terrorista assassina, desinhibida i recalcitrant, referint-se a Hamàs. El primer ministre també remarca que el grup islamista es nega a participar en les negociacions, i que ni tan sols enviar un representant a les converses de Doha, amb els països mediadors.
Hamàs rebutja l'acord actual
Paral·lelament, el Moviment de Resistència Islàmica, Hamàs, ha publicat aquest diumenge un comunicat en el qual rebutja frontalment l'última proposta per a un acord d'alto el foc i alliberament d'ostatges a Gaza, en considera que "acomodar-se a les condicions" de Benjamin Netanyahu, al qual acusen de retirar-se de punts ja pactats, i de continuar posant obstacles per a arribar a un acord. Segons el grup palestí, la nova proposta s'acomoda a les condicions imposades per Netanyahu, alineant-se amb elles, en particular en la seva negativa a un alto el foc permanent, la retirada total de les tropes a la Franja de Gaza, i la insistència israeliana en mantenir l'ocupació del pas de Rafah i els corredors de Netzarim i Filadèlfia. Caldrà esperar com evolucionen les converses d'aquest dilluns per veure si, finalment, hi ha acord.