El concepte de guerra híbrida no és nou, tot i que en les últimes hores ha tornat a agafar protagonisme pel conflicte entre Rússia i Ucraïna. Però, què és exactament una guerra hibrida? Fa referència a "un conjunt d'accions hostils" que fa servir un país contra un altre rival "aprofitant les vulnerabilitats" amb l'objectiu de debilitar-lo i anar-lo destruint des de dins. Els mètodes o tàctiques per aconseguir això, no tenen gaire a veure amb les guerres tradicionals, ja que es posen en pràctica boicots a l'economia de la nació enemiga, introduir-se en xarxes cibernètiques o fins i tot, centres culturals per donar suport o finançar partits polítics afins a les idees o interessos, tal com recull El Periódico. Els experts creuen que, a partir d'ara, el que es veurà més, són precisament aquestes guerres perquè les guerres tradicionals i convencionals, fins ara, impliquen un cost massa alt amb la possible destrucció de la població civil. 

Què opina Rússia?

Segons Rússia, els països occidentals ja haurien començat una guerra híbrida contra el país després que aquest decidís envair Ucraïna. El ministre d'Exteriors rus, Seguei Lavrov ha remarcat en alguna ocasió que "ens han declarat una verdadera guerra híbrida, una guerra total". En aquest sentit, ha recordat que precisament el terme "guerra total", va ser usat per l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. En una reunió del Fons de Suport a la Diplomàcia Pública de Rússia, que recull Efe, el ministre d'Exteriors ha constatat que "ara ho mencionen molts polítics europeus quan expliquen que volen fer amb Rússia i no ho amaguen; els declaren públicament: destruir, trencar, aniquilar, asfixiar l'economia russa i a Rússia en general".

La resistència ucraïnesa

Després de 32 dies de conflicte, Ucraïna ha desafiat tots els pronòstics. Superada en gairebé tots els aspectes  -tancs, tropes i avions-, les forces del país, reforçades per civils voluntaris, han frenat l'exèrcit rus. Tot i haver perdut territori, sobretot al voltant de Crimea -que ja havia estat annexionada el 2014-, Moscou no ha aconseguit l'objectiu principal de prendre la capital i forçar la dimissió del govern. 

Fins ara, l'exèrcit ucraïnès ha comptat amb una alta motivació, ja que estan lluitant per la seva supervivència i la sobirania del seu país. Una finalitat o una moral que no tenen els soldats russos enviats a Ucraïna. A més, també han comptat amb un govern i un president, Volodímir Zelenski, que no s'ha arronsat ni ha abandonat el país. En canvi, segons molts mitjans, l'exèrcit rus no sembla tenir un lideratge unificat, i fins i tot, la BBC, destaca la baixa coordinació entre els diferents fronts de batalla. Un fet que podria haver impactat de ple contra la moral russa. 

Per altra banda, el mateix portal britànic destaca el paper de la informació que està jugant Ucraïna, que estaria guanyant aquesta 'altra guerra' a la resta del món, tret de Rússia, on el Kremlin controla gairebé l'accés a tots els mitjans de comunicació. 

Podria derivar en una guerra de guerrilles?

Però la guerra híbrida podria no ser l'única que es jugui sobre el terreny. En les últimes hores, també ha pres cert protagonisme l'anomenada guerra de guerrilles. Un tipus de guerra que tampoc no és nou. La guerra de guerrilles és una estratègia militar on petits grups combatents, normalment paramilitars, civils armats o irregulars, fan servir aquests atacs mòbils a petita escala a un enemic més gran i menys versàtil amb l'objectiu de debilitar-lo o vèncer-lo a través d'una guerra de desgast. Aquestes tàctiques es duen a terme a través d'emboscades, sabotatges, saquejos o, fins i tot, talls de subministraments. Alguns mitjans assenyalen que això és el que estan cridats a fer els ucraïnesos. Aquest tipus de guerra, beneficia al que coneix bé el territori i té aliats a cada poble i, sobretot, ha interioritzat la voluntat de vèncer a qui ha violat el territori nacional, segons constata La Razón

De fet, el mateix diari assenyala que els militars ucraïnesos ja es preparen per dur a terme aquest tipus de guerra. I els russos, ja s'haurien vist obligats a reconèixer sabotatges. D'aquesta manera, la guerra de guerrilles es podria convertir en un element indispensable per frenar les tropes russes, que disposen d'un gran exèrcit, i que ja haurien fet una crida d'ajuda als txetxens i els mercenaris de la Wagner -una de les organitzacions més secretes de Rússia-.  

 

Imatge principal: un militar rus fa guàrdia durant la distribució d'ajuda humanitària a Lugansk / Efe