El Govern ha anunciat que té un vehicle preparat per anar a la frontera de Polònia per facilitar la repatriació dels catalans i residents a Catalunya que es troben a Ucraïna. La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha dit que tenen localitzades una vintena de persones que es troben en territori ucraïnès. De moment, però, cap d'elles ha demanat fer ús d'aquest dispositiu, el qual ha gestionat la delegació del Govern a Europa central. Alsina s'ha reunit aquest diumenge amb representants de la comunitat ucraïnesa de Guissona (Segarra) per mostrar el seu suport amb el poble ucraïnès, escoltar les seves preocupacions i explicar els tràmits que el Govern està fent per atendre els ucraïnesos atrapats a Catalunya i per enviar ajut humanitari.
El Govern no té competències per repatriar els catalans i residents a Catalunya que es troben en territori ucraïnès. Per això, el dispositiu que té enllestit ofereix el trasllat amb un vehicle a Catalunya des de la frontera de Polònia, on sí pot actuar. De moment, cap dels ciutadans que el Govern ha contactat per fer un seguiment telefònic ha necessitat aquest dispositiu.
Pel que fa a els ucraïnesos que s'han quedat atrapats a Catalunya per motius d'oci o laborals, Alsina ha recordat que el govern ha posat a la seva disposició la xarxa d'albergs de Catalunya, i que és allotjar entre 500 i 600 persones en els dies vinents. Pel que fa a aquesta nit passada, 49 ucraïnesos han dormit en albergs de la xarxa Xanascat, segons ha piulat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. La consellera Alsina ha remarcat que el Govern està fent tot el possible, dins les seves competències, per enviar ajut humanitari i ajudar els catalans que s'han quedat al país. Ho ha dit a Guissona on la consellera s'ha desplaçat per mostrar el seu suport a la comunitat ucraïnesa del municipi, la més gran de Catalunya. I és que dels 7.000 habitants que hi viuen, un miler són originaris d'aquest país.
Alsina ha assistit a la missa que la comunitat ucraïnesa ha celebrat i, posteriorment, s'ha reunit amb membres d'aquesta comunitat, els quals li han traslladat les seves preocupacions i dubtes, com ara on poden comprar material per enviar-lo a Ucraïna i de quina manera poden fer aquests enviaments als seus familiars. "Ja hem recollit diners i molta gent ens vol ajudar però tenim problemes per saber on comprar a majoristes i a nivell logístic. Ho portaríem fins i tot nosaltres", ha explicat Tania Bashta.
Seguiment de la guerra
La Generalitat va activar un grup format per diversos departaments per fer seguiment de la guerra a Ucraïna. Aquest gabinet el formen les conselleries de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori; Presidència; Interior; Acció Exterior i Govern Obert; Igualtat i Feminismes; Empresa i Treball; Drets Socials i Salut. En un comunicat, el Govern explica que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha decidit impulsar aquest grup de seguiment "amb la voluntat d'estudiar l'evolució dels esdeveniments i les seves conseqüències, amb especial atenció a la preocupant crisi humanitària que se'n pot derivar i la resposta que es pugui donar des de Catalunya, que sempre serà terra d'acollida i pau". També expliquen que es fa per "poder ser d'utilitat als ciutadans i empreses catalanes establerts a la zona i als ciutadans ucraïnesos que resideixen o es troben a Catalunya".