El president francès, Emmanuel Macron, ha aconseguit dialogar durant una hora i mitja amb el president rus, Vladímir Putin, a través d'una trucada que s'ha allargat gairebé una hora i mitja. La trobada ha estat una petició del líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, per tractar d'aturar els bombardejos contra els civils a les ciutats com Kharkiv, que ha patit una brutal pluja de míssils. Macron ha aconseguit arrencar a Putin tres promeses: que es deixi d'atacar als civils i les seves residències, que es preservin les infraestructures i que es garanteixi rutes segures. Macron ha insistit a posar fi al conflicte armat, però Putin ha estat contundent en la seva resposta: "Un arranjament entorn d'Ucraïna només és possible amb la desmilitarització i desnazificació d'Ucraïna, l'estatus neutral i el reconeixement de Crimea".
El president de la república francesa ha demanat el respecte del dret internacional humanitari sobre les poblacions civils i l'entrega d'ajuda humanitària apel·lant al Consell de les Nacions Unides. El líder del Kremlin ha acceptat les demandes i ha donat el seu compromís per cessar l'atemptat contra la població civil. Aquest acord arriba el dia en què el Ministeri de Sanitat d'Ucraïna ha actualitzat el balanç de víctimes civils com a conseqüència de la invasió russa i, encara que manté en 352 la xifra provisional de morts, ha situat els ferits per sobre dels 2.000.
Tot i això, les negociacions de pau entre les delegacions de Rússia i Ucraïna que han arrencat aquest matí no han servit, de moment, per aturar les hostilitats i els atacs que està fent l’exèrcit rus en territori ucraïnès des de fa cinc dies. Aquest matí s’han reportat incidents en diversos punts del país, però sobretot s’ha informat i s’ha confirmat en vídeos publicats en diversos portals informatius, que l’exèrcit de Rússia ha bombardejat edificis civils a la ciutat de Járkov (Kharkiv) i hi ha diversos morts i ferits. Aquesta ciutat atacada aquest matí amb míssils Grad és la segona del país i està situada a la frontera amb Rússia, i és un dels objectius de Putin per poder enviar un missatge positiu de l’avenç de la guerra, portes endins i també en l'àmbit internacional. Járkov i Mariupol són dos dels objectius, el primer per la importància estratègica de l’emplaçament i el segon per la possibilitat d’unir per terra les dues parts que ja controla el Kremlin: Crimea i el Donbass.
L’atac contra civils a Járkov
El bombardeig d’aquest matí, segons mitjans ucraïnesos, ha estat contra edificacions civils i hi ha diverses persones mortes. Sense un número final i oficial de morts, que podria superar les desenes, i tampoc sense dades exactes dels civils ferits durant l’ofensiva amb míssils russos, les autoritats d’Ucraïna asseguren que l’atac des de territori ocupat contra la capital d’aquest Óblast és un crim de guerra, per estar atacant residències de civils. L’atac contra edificis no militars era una de les línies vermelles que, des de Moscou, s’havia assegurat no traspassar en l’explicació de la seva operació militar d’invasió a Ucraïna. L’atac d’avui contra edificis de Járkov demostra que Putin no està complint ni les seves pròpies regles en els atacs.
Anton Geraschenko, alt càrrec del Ministeri de l'Interior d’Ucraïna, ha lamentat l’atac contra civils en aquesta ciutat a tocar de la frontera amb Rússia i ha demanat que les imatges del bombardeig “siguin vistes per tot el món” per demostrar “l’horror” i “els crims de guerra” del Kremlin.