ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Segueixen els efectes de les sancions per la invasió russa a Ucraïna. A conseqüència de les multes que la Unió Europea ha aprovat sobre l'economia de Rússia, la seva moneda, el ruble, s'ha desplomat gairebé un 30% en el mercat Forex enfront del dòlar i l'euro en el primer dia d'operacions borsàries des de la imposició de les sancions. Cal recordar que s'ha exclòs una sèrie de bancs del sistema de comunicacions interbancari internacional SWIFT i que la UE ha paralitzat part de les transaccions amb el Banc Central de Rússia (BCR). Concretament, a les 9:00, hora local, el ruble perdia un 28,34% enfront del dòlar. La taxa de canvi s'ha situat en 107,48 dòlars per ruble i la moneda russa també ha caigut un 27,02% fins als 119 euros per ruble. En el cas del dòlar, estem parlant d'una caiguda de rècord des d'almenys el 1933, i en el de l'euro, és la desplomada màxima d'ençà del 1994. La taxa de canvi va començar a caure a partir de l'ofensiva militar llançada el passat dijous per Rússia a Ucraïna. En aquella jornada, la Borsa de Valors de Moscou va caure en més d'un 33%. La primera reacció de la Unió Europea va ser sancionar diferents bancs russos i el deute sobirà. Finalment, va decidir excloure determinades entitats financeres del SWIFT.
Mesures per la liquiditat
A més, el Banc Central de Rússia (BCR) ha anunciat una sèrie de mesures per assegurar la liquiditat dels bancs dels països afectats per les sancions occidentals, com ara l'alliberament de les reserves de capital acumulades per valor de 733.000 milions de rubles (6.245 milions d'euros o 6.963 milions de dòlars) per a préstecs de consum i hipoteques. "Com a part de la seva política macroprudencial anticíclica, el Banc de Rússia dissoldrà el matalàs de capital macroprudencial acumulat per a préstecs al consum i préstecs hipotecaris no garantits en rubles i moneda estrangera a partir del 28 de febrer de 2022 (733.000 milions de rubles a l'1 de febrer de 2022)", ha assenyalat l'entitat monetària en un comunicat. A més, es tracta d'una mesura indefinida i segons l'organisme, concedeix als bancs sancionats la capacitat de prendre una decisió sobre el no deteriorament de l'avaluació de la situació financera dels clients a l'hora de crear reserves per a pèrdues si la situació financera va empitjorar després del 18 de febrer i es deu a l'efecte de les sancions.
"El Banc de Rússia recomana reestructurar el deute, no imposar sancions i multes, si la situació financera dels prestataris va començar a deteriorar-se després del 18 de febrer com a resultat de les sancions", resumeix la institució". A més, el Banc Central ha decidit aquest dilluns duplicar els tipus d'interès, que passen del 9,8% al 20%.
Cues als bancs
Tot i que les sancions solen tenir un efecte a llarg termini, algunes de les aprovades per la UE ja han tingut el seu efecte, més enllà d'aquesta caiguda del ruble. Ahir diumenge, 27 de febrer, es va començar a veure el seu impacte amb les primeres cues davant de caixers automàtics arreu de Rússia. Els ciutadans russos van sortir en massa al carrer per treure rubles davant la por de les conseqüències nefastes que pot tenir per a ells l'expulsió de Rússia del sistema de pagament Swift.
The Moscow bank run: a queue for a Tinkoff ATM in the Liga shopping center in Khimki. There are about 70 people in line. Eyewitnesses say the money in the ATM runs out within 40 minutes. @bazabazon pic.twitter.com/MTMkEiCRHJ
— Jason Corcoran (@jason_corcoran) February 27, 2022
El periodista irlandès Jason Corcoran ha compartit a les xarxes socials un vídeo de la plataforma de notícies Baza, on es veu molta gent fent cua en un centre comercial per accedir a un caixer automàtic. "Una cua per a un caixer automàtic de Tinkoff al centre comercial Liga de Khimki (Moscou). Hi ha unes setanta persones a la cua. Alguns testimonis diuen que els diners dels caixers automàtics s'esgoten en quaranta minuts", explica el comunicador en una piulada d'aquest diumenge, poc després de l'expulsió de bancs russos del SWIFT.