ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Segona jornada de guerra. Després de gairebé quaranta hores d'ofensiva, les sancions occidentals no han frenat Vladímir Putin en l'avenç per Ucraïna. Lluny de repensar-s'ho, el president rus s'ha enfortit: ha travessat Kíev fins ben a prop del centre de la ciutat, ha fixat les condicions per a una possible negociació i ha arribat a amenaçar dos països de la Unió Europea. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha respost com ha pogut amb els pocs mitjans que li queden. Mentrestant, la comunitat internacional s'ha limitat a ampliar restriccions i a vetar Rússia dels grans esdeveniments mundials. I pel camí, el drama humanitari ha augmentat i les previsions ja apunten que hi haurà uns cinc milions de refugiats.
Les principals potències mundials han desplegat tot un seguit de sancions per intentar parar els peus de Putin, sense èxit. Els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit... i la Unió Europea. Just després de finalitzar la primera jornada d'invasió, els socis europeus van acordar dijous vespre (gairebé de matinada) el primer paquet de represàlies: tot un seguit de sancions sobre 351 membres del parlament rus i altres persones i entitats, així com restriccions econòmiques i financeres. Potser són efectives, però si ho són ho seran a llarg termini. En el curt termini, les mesures no han evitat que les tropes russes hagin arribat a Kíev aquest divendres al matí. Els tancs russos han passejat per la ciutat, sense assolir encara el centre. No han notat l'impacte de les restriccions, només el de la resistència ucraïnesa. "Feu còctels Molotov, neutralitzeu l'ocupant!", ha expressat el Ministeri de Defensa d'Ucraïna a les xarxes socials. I és que la ciutadania s'ha vist involucrada en la batalla, sobretot després que s'hagi prohibit la sortida del país dels homes d'entre divuit i seixanta anys.
Zelenski critica la "solitud" del seu país
La presumpta inacció de la comunitat internacional ha enfurismat Zelenski, que ha denunciat que el país s'ha quedat "sol". "Avui he preguntat als 27 líders europeus si Ucraïna entrarà a l'OTAN. Els ho he preguntat directament. Tots tenen por. Ningú respon", ha denunciat aquest divendres al matí. I davant la solitud, ha volgut mostrar valentia i coratge: ell segueix dins territori ucraïnès, de moment. Té mèrit aguantar en una posició així, ja que Putin ha fet una crida a què els militars ucraïnesos perpetrin un cop d'estat per derrocar el dirigent "neonazi" i "drogoaddicte". Alhora que vol la destitució del president electe, el Kremlin també vol seure a negociar (amb les seves condicions). El titular rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, ha obert la porta a una negociació a Minsk (Bielorússia) si Ucraïna entrega les armes i abandona la idea d'entrar a l'OTAN.
Moscou se sap molt fort en aquesta guerra. Putin veu com els moviments que fa per evitar el creixement del seu principal enemic donen resultat. És per això que ara també ha amenaçat dos països de la UE, Suècia i Finlàndia, davant les últimes notícies que assenyalen la seva possible entrada en l'Aliança Atlàntica. L'organització militar tindria dificultats a l'hora de respondre davant una possible invasió d'aquestes dues nacions. Tanmateix, no s'ha quedat de braços plegats i ha desplegat per primer cop les forces de resposta ràpida (uns 40.000 soldats). És segurament la reacció més important de la comunitat internacional fins al moment.
Europa es limita a aplicar sancions
Per la seva banda, les sancions europees s'han ampliat. L'alt representant d'Afers Exteriors i Política de Seguretat del bloc comunitari, Josep Borrell, ha anunciat que la UE congelarà els actius de Putin i Lavrov. Així es contempla en el segon paquet de mesures que els 27 han acordat aquest divendres, mentre segueixen discutint la possibilitat de retirar Rússia del sistema SWIFT: el sistema internacional de pagaments i dades bancàries. El ministre d'Economia de França, Bruno Le Maire, ha titllat aquesta acció "d'arma nuclear financera". El problema és que hi ha països com Alemanya que no volen activar aquest mecanisme perquè podria tenir repercussions crítiques en les finances d'Occident. A l'espera de saber si es posa en marxa aquesta bomba econòmica, Rússia ha patit vetos en els principals organismes i esdeveniments internacionals: el Consell d'Europa, Eurovisió, la Champions League o la Fórmula 1.
Les sancions no tindran pas un efecte immediat, sinó que són mesures a llarg termini. En el curt termini, l'ofensiva russa sobre Ucraïna està deixant imatges impactants. La situació és greu, tal com constaten les principals organitzacions internacionals. L'ONU ha calculat que si la guerra continua, hi haurà més de cinc milions de refugiats ucraïnesos. No parlem de la xifra de morts, que pot ser molt elevada. Les dades d'aquest divendres encara no s'han fet públiques, però l'atac rus de dijous ja va deixar 160 vides ucraïneses pel camí. Entre elles, les de molts civils que han patit l'indesitjable impacte de les tensions geopolítiques internacionals.