La Unió Europea s'arromanga i s'implica definitivament de ple en la guerra contra Rússia. L'alt representant de la Unió pels Afers Exteriors i la Política de Seguretat, Josep Borrell, ha anunciat el subministrament d'armes i el finançament directe de l'exèrcit ucraïnès. "Ha caigut un tabú, que deia que la UE no proporcionava armes en una guerra. Ho estem fent. Aquesta guerra requereix que ens impliquem per donar suport a l'exèrcit ucraïnès", ha afirmat. Després de l'anunci del president rus, Vladímir Putin, on amenaçava Occident d'usar les forces nuclears, la UE ha respost implicant-se, ara sí ja directament, en la guerra per la defensa del territori i la sobirania ucraïnesa. A més de subministrar armes a les Forces Armades d'Ucraïna, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat que collarà encara més el Kremlin tallant l'emissió del seu principal mitjà de comunicació, Russia Today.
L'escalada de tensió entorn del conflicte ucraïnès està arribant als seus límits entre Rússia i Occident. L'enviament d'armes de la UE a Ucraïna certifica l'inici d'una nova etapa on els països europeus jugaran un rol de defensa i protecció del país amenaçat per l'expansionisme rus. La UE tanca l'espai aeri a totes les aerolínies russes, però acollirà a tothom que vulgui exiliar-se o fugir d'Ucraïna. A més, com ha explicat Von der Leyen, es prohibirà l'emissió del principal mitjà rus, finançat i dirigit directament pel Kremlin, Russia Today, i també, de la ràdio del govern rus, Sputnik. Això estructura la pressió occidental cap a Rússia en quatre línies generals: incomunicar-los, aïllar-los econòmicament, espentar-los a l'ostracisme i armar a Ucraïna. La pressió és total i la implicació de la UE a la guerra ja és inqüestionable.
In coordination with 🇺🇸🇫🇷🇩🇪🇮🇹🇨🇦🇬🇧 I will now propose new measures to EU leaders to strengthen our response to Russia’s invasion of Ukraine and cripple Putin’s ability to finance his war machine. https://t.co/iU2waDzo9s
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 26, 2022
El conflicte a Ucraïna no desescala, tot el contrari, el president rus, Vladímir Putin, cada cop tensa més la corda amb Occident. Avui ha assegurat que les sancions contra Rússia pel seu atac a Ucraïna són "il·legítimes" i davant d'aquestes restriccions ha ordenat mobilitzar i posar "en estat d'alerta" totes les forces nuclears. Putin s'ha reunit aquest matí amb el seu ministre de defensa, Serguei Shoigu, amb el cap de l'Estat Major, el general Valery Gerasiov, per posar sobre la taula el seu gran malestar davant la qual ell considera una actitud molt agressiva per part dels països de l'OTAN. El líder rus ha assegurat que els líders d'aquesta organització estan fent "declaracions agressives" sobre Rússia i les mesures que estan ordenant contra el Kremlin són "hostils". És per això que, com a resposta, i apujant l'aposta, ha dictat: "Ordeno traslladar les forces de dissuasió de Rússia a l'estat d'alerta màxim". Així posant en marxa les tan temudes armes nuclears.
Aquestes grans sancions "hostils" es tracten, principalment, de la desconnexió dels bancs russos del sistema internacional de pagaments SWIFT. L'acord entre els Estats Units, la Unió Europea, el Canadà i el Regne Unit, ha sigut una mesura econòmica molt contundent i gairebé sense precedents, que desconnectarà aquestes entitats del sistema financer internacional i que danyarà la seva capacitat d'operar globalment. D'aquesta manera es restringeix la possibilitat de liquidar actius russos a l'estranger.