ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Un increment sense precedents. El canceller alemany, Olaf Scholz, ha anunciat un augment considerable la despesa militar davant l'amenaça russa. Es tracta d'una partida extraordinària única de 100.000 milions d'euros per dotar les forces armades alemanyes, així com la inversió anual de més del 2% del PIB en defensa. Scholz ha subratllat la necessitat de comptar amb una Bundeswehr (forces armades) "eficient, d'última generació i avançada" per protegir el país de l'amenaça que representa la Rússia de Vladímir Putin. "Millor equipament, equips moderns, més persones... això costa molts diners", ha reconegut, apuntant que aquesta despesa hauria de ser possible per un país de la mida i la importància a Europa com Alemanya.
En un discurs davant del Bundestag (la cambra baixa) en el marc d'una sessió extraordinària per analitzar la situació al voltant d'Ucraïna després de la invasió russa, el canceller ha afegit que és ben clar que el seu país ha d'invertir més en seguretat per protegir la llibertat i la democràcia. "Davant el canvi d'era que suposa l'agressió de Putin, es farà el que calgui per garantir la pau en Europa", ha afirmat. Així, ha reconegut que Alemanya serà solidària en la seva contribució a la defensa europea, motiu pel qual la Bundeswehr necessita "noves i grans capacitats". "A partir d'ara, cada any invertirem més del 2% del nostre PIB en la nostra defensa", ha agregat. Un increment que no es deu únicament al compromís adquirit amb l'OTAN, sinó que és per la "pròpia seguretat" dels alemanys.
Scholz adverteix Putin
Scholz ha advertit Putin que no pot subestimar la determinació d'Occident, alhora que s'ha referit al "gran desafiament" d'evitar que la guerra que Moscou lliura a Ucraïna es traslladi a altres països d'Europa. "Ens atenem sense excuses al nostre deure d'assistència a l'OTAN. Els ho he dit als nostres aliats a l'Europa central i oriental, que tenen por de la seva seguretat. Putin no hauria de subestimar la nostra determinació de defensar juntament amb els nostres aliats cada metre quadrat del territori de l'Aliança Atlàntica", ha afirmat. Ha assegurat que amb l'entrada d'un país a l'OTAN, la voluntat com a aliat és defensar aquest país.
Entre els grans desafiaments hi ha el "d'evitar que la guerra de Putin es traslladi a altres països d'Europa". I és que el president rus "no només vol esborrar un país independent del mapa", sinó que "destrueix l'ordre de seguretat europeu" fonamentat des de fa gairebé mig segle en l'Acta Final de Hèlsinki. Amb tot, Scholz ha acusat Putin de voler aixecar "un imperi rus" i reorganitzar radicalment Europa d'acord les seves idees amb l'ús de la violència militar. "Parlem d'una nova era. El món de després ja no serà el mateix món que el món d'abans", ha dit el canceller. "En el centre de la qüestió està la pregunta de si el poder pot violar la llei, de si permetem a Putin girar cap enrere les manetes del rellotge cap als temps de les grans potències del segle XIX o de si tenim la força de posar límits a bel·licistes com Putin", ha afegit. Ha subratllat que el president rus vol dividir el continent amb la violència de les armes en "zones d'influència ben conegudes", amb conseqüències per la seguretat d'Europa amenaçada per Putin. "Acceptem aquest desafiament dels temps, de manera sòbria i decidida", ha conclòs.
L'espai aeri alemany, tancat pels vols russos
Tota aquesta informació acompanya la que es va conèixer aquest dissabte, sobre l'enviament per part d'Alemanya d'armes a Ucraïna. El país s'havia aferrat a les mesures de pau de no permetre que les armes letals que controlava fossin transferides a una zona de conflicte, però el gir històric de la seva posició va desconcertar alguns funcionaris europeus. Sobretot després que Putin ordenés els seus soldats a incrementar la invasió a gran escala i llançar atacs amb míssils a Kíev.
Per una altra banda, el Ministeri de Transport ha informat que l'espai aeri de l'Alemanya quedarà tancat pel trànsit aeri rus durant tres mesos a partir d'aquest diumenge. La prohibició entra en vigor a les 15.00 hores i "inicialment tindrà una vigència de tres mesos", tot i que queden exclosos del veto tant els vols humanitaris i de rescat com els aterratges d'emergència. "Tots els avions propietat, noliejats o operats per ciutadans de la Federació de Rússia, operadors amb un certificat expedit per les autoritats de la Federació de Rússia, tenen prohibit ingressar, sortir o sobrevolar l'espai aeri alemany", assenyala l'autoritat.