La guerra d'Ucraïna també ha arribat als fogons. Rússia i Ucraïna comparteixen moltes coses i ara, també una 'batalla' per determinar l'origen d'una sopa. La Unesco ha anunciat aquest divendres la inscripció amb caràcter d'urgència, com ara Patrimoni Cultural Immaterial, de la sopa "borsx" ucraïnesa, un plat a base de remolatxa també reivindicat, com a propi, per Rússia. "El conflicte armat ha amenaçat la seva viabilitat, el desplaçament de poblacions i dels que coneixen la recepta. Les persones no poden ni tan sols cuinar o cultivar les verdures que porta el borsx. I tampoc poden reunir-se per menjar-lo i això amenaça el benestar social i cultura de la comunitat", va dir en el comunicat la Unesco.

De qui és la sopa borsx: Rússia vs. Ucraïna

A la seva nota, l'organisme de l'ONU es guarda de citar Rússia, encara que és públic que aquest país també ha reivindicat com a seva la tradició del borsx. Ucraïna ja havia enviat la candidatura per inscriure aquesta sopa el 2021, abans de la invasió russa del febrer passat. Tot i això, la Unesco ha fet notar que la protecció del "borx" a Ucraïna "no implica ni exclusivitat, ni la propietat del patrimoni en qüestió" i ha aclarit que aquest plat es cuina i consumeix en altres parts de la regió d'Europa Oriental (per exemple, aquest plat també és popular a Polònia). D'acord amb el dossier de la candidatura d'Ucraïna, ja va haver-hi constància el 1548 d'un mercat de "borsx" prop de Kíiv i van ser els emigrants ucraïnesos els que la van donar a conèixer al món.

Rússia reivindica la sopa

Des de Rússia, contrària a aquest reconeixement, s'al·legava que quan es va crear no existien ni Rússia ni Ucraïna, sinó el regne eslau de la Rus de Kíiv. D'origen camperol, el "borsx" va arribar fins a la cort imperial russa, sent un dels plats favorits dels tsars Alexandre II i Caterina II, i fins i tot l'espai, entubada com a part de la dieta dels tripulants russos de l'Estació Espacial Internacional.

De què està feta la sopa de borsx?

A més de remolatxa, aquesta sopa porta també col, patates, tomàquet, carn i "smetana" (crema agra). La seva inscripció a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco, que ja compta amb més de 500 tradicions dels cinc continents, facilita l'accés a subvencions i atorga més visibilitat internacional.

Amanida russa, muntanya russa i ruleta russa

Hi ha una sèrie de noms als quals estem acostumats que tinguin l'adjectiu 'rus'. Però, com es viu tot això a Rússia? L'amanida russa també es menja a Rússia, però té un altre nom. Se l'anomena amanida Olivier en honor al xef Lucien Olivier d'origen belga. Es va fer famós per servir aquesta amanida al restaurant Hermitage de Moscou, als anys 1800s. En aquesta mateixa línia, la muntanya russa, popularment coneguda, no es diu tampoc així a Rússia. Allà, és coneguda amb el nom de muntanya americana. Es diuen així perquè les muntanyes russes modernes tenen el seu origen. Finalment, el cas de la ruleta russa sí que és diferent, perquè també li diuen així. I se li diu així perquè apareix un home jugant-se la vida amb una bala en un conte anomenat el Fatalista, de Mikhaïl Lérmontov, publicat al llibre Un heroi del nostre temps (1840)

 

Imatge principal: sopa borsx / Flickr